Fredag 14 juli

Bajspåsar

Grannen åkte hem i morse. I går kväll passade jag deras hund då de skulle gå på den indiska restaurangen och där får man inte ha med sig hundar. Det var jag som hade rekommenderat den restaurangen, men tidigare har grannen och hennes man inte gått dit, då de inte vill lämna hunden, Fleur, ensam. Hon är rädd att någon skall göra inbrott i hennes hus och stjäla hunden!!! Har aldrig tänkt tanken att det är därför någon vill göra inbrott. Trodde att det var andra saker tjuvar var intresserade i, men man lär så länge man lever. Fleur finner sig bra tillrätta här hos mig och mina hundar, så det är inte något problem och var och en måste ju få lov att ha sina övertygelser. Jag blev ju lite nyfiken på om den restaurangen föll dem (döttrarna, alltså) i smaken. Det gjorde den faktiskt. Själv älskar jag deras mat. Alla hade ätit och stämningen verkade god när de kom och hämtade Fleur. En av döttrarna skall stanna kvar ännu en vecka och hämtar sin pojkvän på flygplatsen i dag. Grannen är nog väldigt tacksam för att komma hem till Belgien och sin älskade make. Slippa sina döttrar och vila ut. Det har varit en hård vecka för henne.

På stranden är jag ju noga med att plocka upp bajs efter mina hundar och har ju då sådana där svarta plastpåsar, har också haft lite andra färger emellanåt, men svart känns på något vis tryggare. Konstigt vad en färg kan påverka oss och jag som annars älskar färger. De borde kanske tillverka bajspåsar som är bruna. Har aldrig sett den färgen på bajspåsar. Kanske det hade känts ändå bättre för mig. Hur som helst. Träffade en spanska, hon med chihuahuan på stranden. Hon har en större hund också av okänd härstamning. När hennes hund bajsade och vi som stod runt henne och pratade, ett engelskt par, en tysk och jag. Vi erbjöd henne alla en bajspåse, men hon tog resulut och sparkade ut bajset i vattnet. Det var klart osvenskt och tydligen också oengelskt och tyskt. Vi såg ut till att bli lika överraskade allihopa och tänkte våra egna tankar. Vi som har lärt oss att inte kissa och bajsa i havsvattnet, när vi badar. Fast måste erkänna att jag någon gång har brutit mot den regeln, inte nr 2 alltså, men nr 1.

Själv tycker jag klart det är jätteäckligt att trampa i hundbajs eller att barn skulle börja leka med det. Dock vad är mest miljövänligt, vi som snackar så mycket om miljöen. Att trampa i hundbajs är ju jätteäckligt, men det är absolut inte farligt. Hur är det då med plasten?? Stoppa in hundbajs i en plastpåse, några gör det till och med när de rastar hundarna i skogen. De måste väl också gå och samla upp rådjursbajs, rävbajs och kaninbajs eller hur i små svarta plastpåsar som de kastar. Har sett några sådana ligga i skogarna. Finns säkert de som också kan hamna i vattnet. Ja, där ligger dem under lång tid. Har läst att de hittade en val som hade dött och var full av plastpåsar. Min son sa att de numera köper nedbrytningsbara plastpåsar. Jag var tvungen att googla det. Låter ju väldigt miljövänligt och så. Visade sig att vara helt fel på Google i alla fall. Det tar också flera år att bryta ner under gynnsamma förhållanden, i vatten bryts de överhuvudtaget inte ner. Och tillverkningen är inte heller speciellt vänligt för miljöen. Om vi skall använda plast är det bättre att använda vanlig plast och se till att de återvinns. Vi bör alltså alltid kontrollera att vi lägger det i sopstationer som återvinner plasten. Hur många har vi som gör det? På samma sida fick jag dock också läsa att papper inte var bättre, pga tillverkningen och ödeläggelse av träd, men transport osv. Jute rekommenderades inte heller. Alltså vi skall inte handla mer än vad vi kan bära i händerna. Hade varit ganska intressant att se, när folk kom gående med 3 liter mjölk, ut i bilen och sedan in i affären igen för 3 kilo potatis och lite andra grönsaker. Det hade blivit mer motion till alla. Vi skall ju inte heller köra bil till affären, helst gå, så om vi följer alla dessa råd, så kommer vi i alla fall att få tillräckligt med motion som rekommenderas överallt. Kommer väl inte vara så produktiva och effektiva, men vad gör det. Återgår till tidigare levnadssätt och stoppar upp utvecklingen. Måste vara en idealtillvaro.

Om vi står med båda fötterna på jorden så vet vi ju att detta inte går, kanske efter ett kärnvapenkrig, men inte nu. Jag är helt säker på att jag kan leta upp artiklar på Google som också berättar att man skall använda nedbrytbar plast, jute och papper. Det är det som är det fina med Google, man får de svar som man vill ha, det är bara att leta. Jag är ändå väldigt glad i Google. Speciellt eftersom jag kan leta upp de vinklingar jag vill ha på livet så att de stämmer med mina värderingar och ideal. Alla får rätt.