Lördag 18 mars

En vanlig lördag i Spanien

Plockepinn på stranden

Vädret är åter som det skall vara i Spanien och man orkar inte vara i solen. Morgonens strandpromenad bjöd i dag på mindre marängtoppar på vågorna och mer urvattnade diskmeldelsbubblor. I dag träffade man både folk och hundar. De har alla hållit sig borta från stranden när det blåste som värst, förutom jag, mina hundar och en tysk som alltid går där på morgonen, förutom söndagar. Då är det tydligen en tyst överenskommelse om att man inte skall störa de spanjorer som står och fiskar i långa banor på stranden.

Det ser dock lite stökigt ut på stranden efter blåsten. Här är de dock måna om att hålla rent och snyggt så det kommer de nog att åtgärda innan påsk i alla fall, då det kommer mängder av turister. Det finns dock ganska många husbilar redan nu på strandparkeringen, från Sverige, Frankrike, Tyskland mest.

Det finns skyltar om att man inte skall gå in i dynerna sidan om stranden, troligen för att inte ödelägga dem, jag vet inte. Men staketet som visar var man inte får gå ligger som plockepinn efter stormen, så hur de skall få upp den röran igen är jag nyfiken på, Jag ser också fram mot när de skall flytta tillbaka badvaktsstugan till sin rätta plats. Den ser inte ut att kunna hålla den flytten. Men vem vet de kanske har någon strategi som jag inte förstår.

I går hade min mor fyllt 105 år, visserligen har hon varit död i 31 år nu. Hon blev inte så mycket äldre än vad jag är nu. Varje år när det är hennes födelsedag tänker jag lite extra på henne. Hon smyger sig in i mina tankar en del andra gånger också. Hon älskade våren och blommorna, mest vitsipporna i bokskogen. Tyvärr dog hon i februari så hon hann inte med våren det sista året.

Från att alltid ha tänkt på henne som en lite neurotisk och dramatiserande mor ser jag nu i efterhand på att hon var speciell. Hon var en tidig feminist, även om hon nog inte förstod det själv. Protesterade med att det var hon som skulle städa och bädda sin 3 bröders sängar med att dricka lite ur deras alkoholflaskor varje morgon. När hon klippte håret kort, pratade inte hennes far med henne på en månad. Hon ville till trots för att hon var religiös gå ut ur svenska kyrkan när de inte ville tillåta kvinnliga präster.