Lördag 3 december 2016

Tankar om bröst

Inte bröst men nakna ben.

Igår såg jag en mamma som satt och ammade sitt barn på ett handelscenter. Barnet såg man knappt, men kunde ana att det låg och njöt, halvsovande. Bilden gjorde mig glad. Mamman satt lugnt och avslappat. Att se en baby vid bröstet är en så rogivande syn att jag upplever att alla borde känna sig lugna vid en sådan syn. Babyn som är helt avslappad och ofta nästan sovande ligger i trygghet vid mammas bröst. Inte något kan störa den tryggheten. Runt dem kan världen i stort sett rasa samman, babyn upplever likväl trygghet.

På kvällen såg jag en film där man gjorde bröst till något som man inte får visa offentligt. Att man bör skydda barn från att se det på TV och på filmer. Man skall alltså skydda barn från att se bröst, bröst där de har upplevt sin största trygghet. Man behöver inte skydda barn från att se på krig och död, men på bröst. Hur har det blivit möjligt att bröst är värre för barn och vuxna också att se på än krig och terror. Krig och terror får man prata om, men inte om bröst.

Jag kan inte förstå det, nu är jag ju inte man, men också män har druckit mjölk vid ett bröst och känt den avslappningen och trygghet som detta medför.

Jag är ju visserligen uppväxt i en tid där det blev populärt att sola utan bh, då fanns det på stranden både de som hade hängande bröst, de som hade toppiga bröst osv. Alla former var tillåtna, men idag kan jag på stranden se små barn med bh. De har faktiskt inte några bröst, men har lärt sig redan som småbarn att det är en del av deras kropp som de inte skall visa offentligt.

Denna dubbelmoral gör mig ganska förbannad. Följer vi alltid männens syn på att sexualisera ting. Skall allt på kvinnan döljes? Handlar det om att bara en man skall få se och då antagligen också äga de kvinnliga attributen. Jag förstår inte helt hur det skiljer sig från de muslimska traditionerna. Att säga så är väl som att banna i kyrkan, vilket jag ju gärna kan göra utan att få dåligt samvete för egen del. Gör det dock inte av respekt för de som menar att det strider mot deras trosuppfattning.