Måndag 12 december

Glömska.

En 100-åring som inte glömde så mycket.

Jag glömmer en massa, men jag är inte säker på att jag kan skylla på åldern. Har nog alltid glömt. Tröstar mig med att ett gott minne kan vare ens värsta fiender. Jag glömmer ju också gräl och sådant. Mina väninnor i skolan var alltid lite överraskade när jag efter ett bråk, redan efter en timme kom till dem som om inget hadde skedd. I mitt huvud hade faktiskt inget skett, då jag hade glömt bråket.

Ibland säger folk till mig: ”kommer du ihåg den gången, när du gjorde det…?” Ja, vad säger man när man inte har en aning om det till trots att kanske jag var huvudpersonen den gången. Ibland låtsas jag att jag kommer ihåg och ibland säger jag som sant är, det skapar alltid lite förvirring. Man tittar på mig som om jag kommer från en annan planet. Ibland tror jag att jag gör det.

Namn har jag inte en chans att komma ihåg. Kanske jag inte lyssnar, det är nog så. Hur går det till när ens tankar går runt i huvudet på en hela tiden. En förvirrad hjärna är inte till någon hjälp. Ibland bestämmer jag mig för att koncentrera mig på vad folk heter, lyckas med det i ca 5 minuter, sedan var det slut. Ibland provar jag att komma ihåg ansiktena, jag kan inte det heller. Men jag upptäcker bara nästa gång jag träffar den personen att det är kläderna jag kommer i håg. Det är närmast omöjligt för mig att komma ihåg om en manlig person har skägg eller inte, när den har gått sin väg. Om det är en kvinna med skägg, så tror jag faktiskt att jag hade kommit ihåg det.

Lägger in tvätt i tvättmaskinen, men glömmer att sätta igång den. Lägger saker i frysen, som definitivt inte skulle vara där osv osv i en aldrig sinande ström.

Men jag är ju så van vid det att det är mest ett normaltillstånd hos mig. Jag kommer aldrig att märka när jag blir dement, och om andra kommer att påpeka det för mig så kommer jag garanterat till att glömma att de har sagt det. Jag kommer alltså att fortsätta leva som jag alltid har levt. Ställer ibland till problem, men oftast går det att leva med. Jag glömmer ju att folk blir irriterade på mig för att jag har glömt. Ni skulle försöka att få lite dåligare kom ihåg, kanske man lever lite lyckligare då.