Måndag 4 september

LÄGG TILL INNEHÅLL

Så såg solnedgången ut i går kväll vid mitt  hus i La Marina. Vacker vy

Första måndagen i september. Har hela sommaren gått nu? Kan inte fatta det, men sitter ju i Spanien och märker inte så stor skillnad, speciellt inte när man är pensionär. Måndagar brukade ju betyda att man hade en hel arbetsvecka framför sig och lade helgen bakom sig för att se fram mot nästa helg. Så är det ju inte mer. Tror inte att det var en lika svår övergång för min far. Visserligen fick han flytta när min syster och svåger tog över gårde, men han fortsatte som vanligt. Kom tidigt på morgonen och jobbade hela dagen. Det var kanske inte lika kul för min svåger. Antager att han lade sig i ganska mycket hur han menade att gården skulle skötas. Men jag vet också att han var en tillgång arbetsmässigt för min svåger, som drev gård på deltid. Hade ju ett annat heltidsjobb. Över många år trappade han ner sin arbetsinsats. När han var över 80 år så hjälpte han mig med att bygga häststall. Eller var det jag som hjälpte honom. Hela tiden hade han nya projekt fram till att han successivt gick över till att spela bridge och dansa. Och naturligtvis cykla på sin 12-växlade cykel. Jag vet inte helt hur man skulle kunna göra det inom det offentliga. Antingen jobbar man eller så jobbar man inte och absolut inte till man är över 80 år.

Jag brukar starta dagen efter min 5 kilometers runda på stranden, med att läsa Expressen. Att det är Expressen jag läser handlar om att den är lösbar ekonomiskt att läsa. Hade nog annars föredragit en annan tidning. Men det står en hel del kul saker som får min hjärna till att spinna vidare. Räknas väl som en skvallertidning ibland. Jag får lära mig en del om kungahuset i Sverige. Har aldrig tidigare följt med på deras liv. Just nu producerar de mest barn. Jag tycker klart att de är värda uppmärksamhet, och jag menar också att de är goda representanter för Sverige, vilket ju är deras jobb. Jag kan också tycka lite synd om dem att allt de gör och säger skall vändas och vridas på. Beundrar de som har vågat gifta sig med dem, kan inte var så lätt, att bli tvungna att lägga om sina egna liv helt och hållet efter giftermålet.

Jag läste ett stort uppslag i Expressen att en kvinna nästan fick sitt hjärta att stanna, ja det stod så. Detta på grund av att hon såg en mus på Mc Donalds. Hade hennes hjärta inte stannat om hon såg den ute på gatan, eller hemma hos sig själv? Jag har i alla fall svårt att förstå om hon har kunnat leva ett helt liv utan att ha sett möss. Inte så att jag själv tycker om att se dem, men om mitt hjärta skulle ha stannat varje gång, så hade jag nog varit död redan som liten unge. Ja, även på Mac Donalds kommer det in möss. Helt säkert. Vet inte något ställe som kan säga att det absolut inte kommer in möss. Jag körde med musfällor i bilen i Norge. Vet inte helt varför de kom in just i bilen, men det var ju värst på hösten och vintern. Kan förstå att de stackars mössen tyckte att det var varmt och skönt när bilen precis hade gått och hade en uppvärmd motor. Tänkte dock många gånger när jag tömde musfällorna, ibland dagligen, att jag inte tyckte om att ha dem löpande runt bland mina ben. Vet inte om jag till och med hade kört av vägen om jag känt att de började klättra upp för mina ben.

Huset jag hade i Skåne som stod tomt i långa perioder var det ofta musinvasion i, och då menar jag musinvasion. En gång var det så många möss att vi tömde musfällor ungefär var 10:nde minut en hel natt. Satte ut många musfällor och satt uppe och hörde hur de slog igen som gevärsskott. Vi fångade till och med 2 möss på samma gång i samma fälla. Prata om hur lyckliga de var för våra ostbitar när de till och med kivades om att komma först till betet. Då måste man dock beakta att de inte var utsvultna. När vi skulle laga gröt på morgonen och öppnade dörren till skafferiet så satt nog 10 möss och bara tittade på oss och såg ut att tänka. Ni är välkomna här finns havregryn så att det räcker till er också. De verkade att ha flyttat in på riktigt och kände nog att det var vi som var gäster inte de. De sprang inte ens undan när vi kom.

Ja så kan det bli med mina tankar när jag läser en liten artikel om möss på Mac Donalds.