Onsdag 12 juli

Betala parkeringsböter i Spanien.

Jag och min son när han var här fick parkeringsböter. Vi höll nästan inom parkeringsrutan, men kanske någon millimeter utanför. Vi var överens om att de hade varit onödigt petiga. Vi var på stranden i Guardamar. Det stod inte något om var man kunde betala böterna på böteslappen, inte något kontonummer inte något. Ja, ja jag är ju inte i Sverige, saker måste vara lite annorlunda. Tänkte att jag åker till ”Policia lokal” i La Marina. Där mötte jag en städerska, inga poliser. Hon pratade spanska, jag engelska, men kunde säkert prata svenska i stället för engelska. Vi försökte förstå varandra med hjälp av händer, fötter och ansiktsuttryck. Ni vet hur man gör. Försöker tolka allt man kan tolka, när man inte har språket till hjälp. Så vitt jag förstod så var det väldigt sällan poliser där och inte någon speciell tid, kanske då och då, men inte säkert. Jaha, så var det med den saken. Jag hade behövt också få lite klarlagt kring själva böterna för det stod 45€ och 90€. Alltså vad skulle jag betala och var?

Google är till nytta ibland, trodde jag. Försökte googla var man kunde betala parkeringsböter i Spanien. Där stod att man kunde betala på posten och att man betalade 45€ om man betalade inom 14 dagar, men 90€  efter det.  Då slog jag mig till ro och tänkte jag tar det när min son har åkt. Skulle likväl hinna det. Åkte till posten i måndags. Mötte postpersonalen i dörren. Klockan var kvart över två, de stängde klockan två. Åkte till posten i tisdags, fick då veta att man inte kunde betala på posten, måste åka till en maskin i Guardamar. Eller polisen i Guardamar sa hon. Alltså det hade varit parkeringsbiljetter där vi parkerade, det hade vi inte sett, då förklarades i alla fall petigheten med parkeringslinjen. Vi fick inte hålla där alls om vi inte betalade. Ja, man lär så länge man lever heter det, men jag är tydligen ganska svårlärd.

Okey, jag åkte till Guardamar, fann ingen maskin där man kunde stoppa in denne här böteslappen i. Hittade ”Policia civil”. Gick dit fick veta att jag måste leta upp ”Policia lokal”. Fantastiskt den fanns tvärs över gatan, inte långt att gå. Gick in där. Två poliser pratade med varandra, på spanska, säkert något viktigt. Väntade i 20 minuter. Polisen såg lite konfunderad ut när jag ville betala parkeringsböteslappen, men ringde några samtal och gav mig klartecken, naturligtvis på spanska. Jag nöjd och glad äntligen hade jag funnit rätt instans. Tog upp mitt bankkort, hade inte ”cash”. No,no possible. Jag måste alltså ha kontanter. Han hade ett översättningsprogram på sin telefon och den skrev på engelska att jag hade två alternativ, antingen kontant hos polisen elle med kort på ”La Suma”. Vad är La Suma, ingen aning och det vet jag inte nu heller. Körde runt och letade efter hans anvisningar, men inte hittade jag det inte. Bestämde mig för att lägga ner projektet för dagen och körde tillbaka till La Marina. Tog ut kontanter och körde hem till mina hundar. Det här var överkurs tyckte jag. 35 grader varmt och bara problem, jag började att undra på vad som sker om jag inte betalar. Googlade igen och såg att det inte sker så mycket för än man försöker att sälja bilen. Min bil är ju ganska ny så det kommer väl att ta några år innan jag skall sälja den. Men eftersom jag hade googlat på att jag kunde betala på posten och det inte stämde så vågade jag inte helt lita på uppgiften.

Nästa dag, alltså i dag körde jag till Policia Local i Guardamar igen. Nu hittade jag ju vägen utan problem. Kommer kanske att bli riktigt hemmastadd i Guardamar om jag skall fortsätta så här. Hade cash och tänkte att nu går allt som en dans. Kom in, åter två poliser som pratar med varandra, utan att bry sig om mig. Tar lite tid, men till slut så får jag lite uppmärksamhet, lägger upp 50€ och säger att jag vill betala parkeringsböterna. No, no possible igen, trodde inte det var sant. Han kunde så småningom förklara för mig att de inte hade någon växel så det måste vara jämna pengar. Hade nästan lust att ge dem 5 €, men gick snällt ut igen och fann en bensinstation där jag köpte ett tuggummi och fick alltså växlat. Tjejen i kassan såg lite underligt på mig och frågade” Solo??” SI solo sa jag och äntligen hade jag alltså kontanter och jämna pengar. Kom tillbaka till polisen. Jag tror jag snart är välkänd där och att de kommer att heja på mig när jag träffar dem på gatan. Denna gång satt han med ett stort problem på datan, men tittade på mig emellanåt, så jag visste att  han såg mig. Det var bra. Väntade snällt, tänkte ett tag att jag sätter mig i väntrummet, men stod kvar vid luckan. När han löst sitt dataproblem tog han vänligt hand om mig. Poliserna här är väldigt vänliga och försöker verkligen att förstå vad man säger och menar på ett språk som de inte kan, bara man har fått deras uppmärksamhet. Jag fick betala och fick böteslappen, en liten lapp som liknade ett kasskvitto tillbaka, Nu med stämpel. Han förklarade åter med händer och fötter att jag inte fick kasta ”kassakvittot”, att jag behövde det för att bevisa att jag hade betalt. Ja, hoppas att jag hittar det den dagen jag skall sälja bilen. Jag som är så bra på papper.

Nu är det bara att parkera fel, för nu kan jag alltså betala parkeringsböter i Spanien. Jag förstår att spanska folket blir lite irriterade på oss som inte lär oss att prata deras språk. Jag som är så svårlärd får väl ändå kämpa vidare.