Söndag 11 december 2016

Köra bil

Bästa sättet att ta sig fram i Norge.

I går körde jag till Kristiansand. Har bestämt mig för att göra det länge nu, men i går kom jag iväg. Jag vet när jag kör varför det tog så lång tid för mig att bestämma mig. Det är et spännande projekt. Man måste komma ihåg att alla norrmän är födda med högerregeln i sina gener. Det innebär att det inte finn väjningsplikt när man skall ut på en större och genomgående väg, gata. Ja det finns ju klart huvudvägar här också, men lita inte på det, de har det i sina gener. När som helst kan det komma en bil från en parkeringsplats, eller en utfart från ett hus. Sedan har vi ju det där med blinkers. Kanske det är tänkt som julgransbelysning, inte vet jag. Men om man skall till höger eller till vänster, det är en väl bevarad hemlighet som man inte behöver dela med någon annan. Man vet ju själv var man skall och det är ju huvudsaken kan man tycka. Varför behöver man ge den informationen till vem som helst. De kan kanske använda den till att få veta för mycket om en. Rondeller är ett annat kapitel, dels behöver man ju inte dela information om var man är på väg och dels det där med högerregeln. Den kan ibland gälla också in i en rondell, kom i håg det ligger i generna, så var inte helt säker på vad som kan ske, när du kör i en rondell. Att blinka till vänster för att man skall till vänster för att sedan blinka till höger när man skall ut ur rondellen, måste te sig som något väldigt ologiskt för en norrman som är född med högerregeln i generna.

Vägarna är ju ett annat kapitel. På vägen till Kristiansand (hastighetsbegränsningar och kurvor mesta delen) men det var någon som tänkte att vi bygger en bättre väg mellan Lyngdal och Kristiansand E39, Denne fick faktiskt igenom en byggnation och man började bygga en fyrfältsväg, Underbart, nu kanske det skulle bli bättre. Dock pengarna tog slut när man byggt 2800 meter. (Vi pratar om ett av världens rikaste länder) I Norge är man inte dum, man kom på en lösning på problemet. Okey vi bygger en rondell i början och en rondell i slutet av fyrfältsvägen. Underbart, nu kör man i 60 på slingriga vägar och kommer till en rondell, full fart i 80km – 2800 meter, bråstopp in i en rondell och ut igen på en 60-väg, slingrig som vanligt.

Egentligen tror jag att vägarna här byggdes för att vara enkelriktade, men man kommer ju tyvärr inte tillbaka hem då. Kanske man tänkte att man kan köra österut på förmiddagen och västerut på eftermiddagen. Det hade ju kunnat fungera.

Man får ju betala också för nöjet att köra på dessa dåliga vägar. Det ligger något i vad min gamle far sa när han kom hit och vi fick stanna och lägga i pengar på en bomstation. Han sa: ”Det kan väl inte vara meningen att man skall betala också för att köra på dessa vägarna?”

Hur som helst jag kom till Kristiansand och tillbaka hem. Inte illa.