Torsdag 20 juli

Skola

Alicante utanför min skola.

Nästsista dagen denna veckan, 5 nya dagar i nästa vecka. Alltså på min intensiva kurs i spanska. Helt slut efter 4 dagar. Kommer inte ihåg något av det jag lärde mig dag 1. Och detta till trots för att det var repetion för mig. Har ju försökt detta en gång tidigare. Jag är ändå lite stolt över mig själv. Har alltså inte gått därifrån i tårar, som jag gjorde förra gången. Och har klarat av att säga något på spanska. Inte illa efter många lektioner. Att jag överhuvudtaget går dit är faktiskt en vinst för mig. Har ju hela tiden lust att ge upp. Om jag repeterar samma kurs så där en 20 gånger så kanske jag kan säga något som är förståeligt för andra på spanska. Som det nu är är det bara en spansklärare med god vilja som förstår vad jag försöker att säga.

Den sista timmen i klassen är min hjärna helt tom. Skulle försöka att säga det på spanska när jag fick frågan, men det gick ju inte, så mycket spanska kan jag ju inte. Var bättre att svara något rätt ut i luften och att läraren sa vad det skulle vara istället. Så det gjorde jag. Men det är faktiskt så att på morgonen tror jag att jag kan något lite, men efterhand som timmarna går så kan jag mindre och mindre. Är det meningen egentligen. Jag trodde det skulle vara tvärtom, men man säger ju att man lär så länge man lever. Men jag skulle ju lära spanska,  inte lära mig att jag inte kan lära mig. Annars är jag väldigt bra på den lärdomen. Ja, ja hur var det med demensen? Har läst något om att man håller demensen borta längre om man lär sig nya språk. Min upplevelse är faktiskt att demensen blir tydligare ju mer jag försöker att lära mig ett nytt språk. Innan detta så kunde jag inbilla mig att jag hade relativt gott minne, men inte så efter detta. Nu vet jag att mitt minne har tagit lång, lång semester. Kanske den gjorde det redan för många år sedan, men behövde inte testa ut det då.

Hundarna blir nog glada när jag slutar den här kursen. Har ju en tydlig föreställning om att jag nu skall repetera spanska varje dag efter att jag har slutat kursen. Men det hade jag ju förra gången också, även om det inte blev något. Får se hur det blir denna gången. Helt utkastade pengar eller någon glädje, lärdom av den. Har inte så stora förhoppningar, men skall försöka att slutföra den denna gången.

Nu skall jag börja göra läxan. Det är ju inte nog med timmarna på skolan, de begär också läxa av oss. Jag håller på så där i ett par timmar med den också. Inte konstigt att jag nästan drömmer om spanska. Ja missförstå mig inte jag drömmer inte på spanska. Om det bara hade varit så väl.