Skatter!

Jag har ju betalat skatt för 2017 som alla andra antagligen också har gjort. Men kanske inte alla andra har betalat skatt 2 gånger. Men det har alltså jag. Från Sverige fick jag utan problem tillbaka inbetald skatt när jag väl lämnat in intyg på att jag också hade betalat skatt i Spanien. Så inte från Norge. Jag betalade alltså skatt för hela 2017 till Spanien på ett bräde i juli. Då hade man ju redan dragit skatt från min pension i Norge under hela året 2017. Fick höra då att det skulle vara väldigt enkelt att få tillbaka skatten från Norge, då även Norge har ett avtal med Spanien (utan att de är med i EU) att man inte skall dubbelbeskattas. Ja, inte vet jag vad man betraktar som enkelt i Norge, men min upplevelse är i alla fall inte att det är speciellt enkelt. Jag som hatar papper, har scannat och skickat via post diverse papper på att skatt är betalat i Spanien. Inget har hänt. Har en revisorfirma i Norge som har försökt att hjälpa mig. Jag har ju anmält till Norge att jag har flyttat ut från Norge. Men nu i höst fick jag veta att jag också måste speciellt anmäla utflyttning till NAV. (NAV är en samlad beteckning för arbetsförmedling, socialkontoret och försäkringskassa). Det visst jag ju inte. Hur skall man veta det. Nu är det i alla fall gjort. Då får jag ett brev från skatteetaten, som skattemyndigheten heter i Norge om att jag skall skicka in något som heter ”convenio” till dem från Sverige som tydligen är något slags intyg på att Spanien räknar mig som skattemässigt bosatt i Spanien. Som om skatteetaten i Norge tror att jag för skoj skull har betalat in skatt i Spanien. Som om jag har tänkt att det är lite synd om Spanien att jag bor här så därför får jag betala lite skatt till dem. Ja, det hade ju varit väldigt snällt av mig eller hur, tycker jag i alla fall. Sådär lite för skoj skull betalar jag ut hela min pension i skatt istället för att ha något att leva för. Undrar om man då kallas för väldigt snäll eller väldigt dum. Men det verkar faktiskt som om Skatteetaten i Norge tror att man gör det helt frivilligt. Nu är ju problemet det att ingen som jag har frågat vet vad ”convenio” är och därför blir det svårt för mig att få tag i detta dokument. Under tiden så får alltså Norge behålla all den skatt de har dragit på min pension. Kanske de behöver den nu när oljar inte drar in lika mycket pengar. Kanske det är så att jag istället borde gå och begära bidrag för levnadskostnader i Norge. Kanske enklare. Men eftersom jag tror att Norge ändå på något sätt betraktar mig som utflyttad så tror jag inte att får använda mig av deras sociala möjligheter, tror inte att jag heller får använda deras sjukvård längre. Men skatt skall jag alltså betala till dem. Det låter lite underligt för mig.

Jag som hatar papper kommer upp i alla dess long lasting storys. Vi har ju min pelletsbrännare också. Den ser också ut till att bli dragen i långbänk, liksom tillsättning av ny regering i Sverige. Nästan samma sak. Nu har jag faktiskt fått kontakt med en rörmokare, de som satte in pelletsbrännaren, -ugnen, eller vad man kalla den. De sade nej första gången att de inte ville ha med den att göra, men har nu skickat mig ett mail om att de kan kontakta mig för ett avtal, där de skall komma och ge mig en prisuppgift på hur mycket det skall kosta mig. Jag som betalar all min pension i skatt!! Ja, jag får klart gå med på det, även om tillverkaren säger att det är de som har installerat den fel från början. Hur bråka om sådana saker på spanska när man inte kan spanska. Jag upplever ju hela tiden problem med att ringa till företag här. Jag har faktiskt aldrig tyckt om att prata i telefon och sedan jag flyttade hit har denna fobi tilltagit. Ringer jag till någon butik, företag eller liknande så får jag en automatisk telefonröst som troligen ber mig om att trycka på 1 för något, på 2 för något annat och så vidare. Jag förstår i alla fall att de säger olika nummer, men det är också allt. Vad som händer om jag trycker på 1,2,3 eller något annat, har jag ingen aning om. Jag har utarbetat en strategi med att börja trycka på 1 och när jag då får någon levande person i luren så frågar jag. ”Can you speak English?” Ofta lägger bara vederbörande på luren och då fortsätter jag med att ringa upp igen och trycka på 2. Ibland är det någon som på stapplande engelska säger att de inte kan prata engelska. Jag som nu har jagat rörmokare i någon veckad har en del företag som inte längre svarar när de ser mitt nummer i displayen. Jag har ju ett norskt nummer så det är väl ganska lätt för dem att komme ihåg att nu ringer den där galningen från Norge igen som man inte förstår vad hon vill. Men hur som helst fick jag ett mail som har utlovat att kontakt mig för att bestämma tid för ett besök. Kanske det händer något, kanske inte. Jag gör alltså som jag brukar göra, väntar och väntar. Ringer och mailar ibland och därefter väntar igen. Ja, det skall väl vara lite problem när man har bestämt sig för att bosätta sig i ett land som man inte kan prata deras språk. Jag förstår verkligen hur invandrare i Sverige och Norge känner sig. Det är inte så lätt att lära ett nytt språk. Men jag tycker ju att skatteetaten i Norge borde förstå mig lite bättre, så dålig är jag inte på norska som jag är på spanska.

Har ni sett Sara Danius kreation på Nobelfesten. Den gick rakt till hjärtat på mig. Jag blev så glad när jag såg den. Äntligen någon som kunde få en så trist och seriös tillställning som Nobelfesten att sprida glädje och leenden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s