Nostalgi

Visste ni att man för första gången kunde lämna ölburkar i Sverige 1983. Inte konstigt att jag har så lätt att anpassa mig till Spanien. Här kan man fortfarande inte lämna in ölburkar eller andre burkar för den delen. Man bara kastar dem i soporna som vanligt. Alltså varför tillverkar man burkar om man inte kan göra sig av med dem. Men jag är inte helt säker på att det årtalet stämmer. Min dotter gick på en lastbåt när hon var ca 20 år som förde henne jorden runt. Hon var ute på sjön i många månader och besättningen drack nog en del öl. Man hade tydligen någon form av plåtburkspress med sig på båten. Annars hade kanske inte besättningen fått plats på båten, den hade kanske varit full av burkar. Men hur som helst man pressade ihop dessa burkar och min dotter fick de hoppressade burkarna när hon mönstrade av i Göteborg. Fanns ett ställe där man kunde lämna in dem på där man vägde burkarna. Hon köpte en soffa för pengarna. Hade precis flyttat til en lägenhet i Ystad som hon inredde. När var detta? Är inte helt säkert, men vet att det var någon gång i första halvan av 80-talet. Var Sverige tidigt ute och hur kunde det redan ha blivit plåtburkspressar på båtarna? En sak att undersöka närmare. Kommer upp många minnen när jag tänker tillbaka. Allt mina barn fann på under deras uppväxt. Det var mycket. Inte konstigt att jag bli gråhårig.

Igår blev det stormigt här, palmerna skakade och jag fick samma känsla som jag alltid har haft när det var snöstorm i Skåne. Då kunde man bara hålla sig inomhus och det var en ganska fin känsla. Ingen idé att tänka på vad man skulle göra eller inte göra. Bara vara. När det var/är snöstorm i Skåne, då är det verkligen snöstorm. Vägarna blåser igen på nolltid och vinden gör att snön ju hela tiden kommer från sidan. Skåne är ju platt, så det är bara för vinden att flytta runt snön efter behag. Varför jag fick den känslan här när det stormade är jag lite osäker på, men antagligen handlar det om att man ju hela tiden är ute här, men när det blåste och åskande och i tillägg lite regn, så kunde man faktiskt knappt vara ute. Kröp in i mitt hus och satt och väntade på att strömmen skulle gå, men det gjorde den inte. Det gjorde den alltid nästan när det var snöstorm. Idag är det växlande molnighet och inte lika varmt som de sista dagarna. 23 grader och fortfarande för kallt i bassängen för att ta sig ett dopp. Det får bli en dusch inomhus istället. Ja, det är ju faktiskt ca 23 grader i poolen, så det är möjligt att bada, men jag har ju blivit lite bortskämd med värmen och förvänta mig alltså mer. Medelhavet håller fortfarande en njutbar temperatur.

Bilden föreställer min soffa här och inte min dotters soffa som hon köpte för ölburkarna. Hennes var större om jag inte minns fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s