Feminism.

Jag är en kvinnosakskvinna, har alltid varit och kommer alltid att fortsätta att vara det, och är väldigt stolt över det. Det finns uppenbara orättvisor inte bara i andra länder utan definitivt också i både Sverige och Norge. Jag älskade när ”Egalias döttrar” lanserades på 70-talet. Den är utgiven i Norge 1977. Jag läste den från pärm till pärm och citerar här en kort bit av en recension: ”Egalia har kvinnorna makten. Det är de som är direktörer och riksdagskvinnor. Männen har låglönejobben, bär pehå (penishållare), lägger upp skägget och gör sig vackra för att behaga kvinnorna. Det gäller att skaffa sig faderskapsbeskydd av någon kvinna, för de obeskyddade, ensamstående fädernas lott är hård. Och givetvis är det männen som måste ta hand om barnen; det är ju trots allt män som avlar barn. Visst är Egalia ett demokratiskt samhälle. Men männen utgör ju det sårbara könet, och att de är biologiskt underlägsna är ju helt uppenbart: de kan ju inte föda barn. Bokens huvudperson, Petronius Bram, börjar diskutera mansförtrycket och dess orsaker med några kamrater och plötslig är maskulinismen i gång. Den offentliga pehåbränningen är bara en början …”

Den är väldigt tänkvärd att läsa, bara att jag aldrig hade tänkt på att man pratar om ”människor” inte om ”kvinnoskor”, men det gör man i Egalias döttrar. Samtidigt kan jag inte låta bli att reagera på när jag läser att någon klandrar patriarker för att det inte finns hundrastgårdar för enbart tikar, eller att man skriver insändare och klagar på att strumpbyxor är placerade vid en hylla för städartiklar. Ja, kanske det ligger en tanke bakom att det är kvinnor som städar, men jag tror inte det. Kan inte tro att det beror på det och upplever att det är bagateller. Det finns mycket annat att reagera på som jag menar är viktigare, men det är ju min mening. Jag får ju allergiska reaktioner när jag hör någon säga: ”hon är på dåligt humör, hon har säkert PMS” osv, så många uttryck där man inte respekterar kvinnor som de är utan att man blandar in nedsättande könsord. Strumpbyxorna är väl inte så viktiga, men det kan ju klart ligga en fördom om att kvinnor städar bak placeringen. Inte vet jag. Hoppas inte. Att vi inte har hundrastgårdar för enbart tikar har nog inte något med patriarket att göra. Även om jag nu när faktiskt det verkar som att Fluffy löper igen. Hon har inte löpt på 4 år och nu löper hon alltså varannan månad. Något är konstigt. Men utan hanhundar hade ju klart turen på stranden just nu varit mer behaglig. Men det är ju faktiskt inte hanhundarnas fel, det är väl i så fall naturens fel och naturen vill vi ju behålla.

Här på bilden ser hon ju ganska avslappad ut, men ni skulle se henne när hon möter en hund av det manliga könet. Jag har henne i koppel på stranden nu, annars hade vi nog kommit hem med valpar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s