Arbetsmiljölagen för typiska mobbningsbeteende.

Arbetsmiljölagen i Sverige innehåller följande:

Lagen innehåller en förteckning på åtta typiska mobbningsbeteenden:[9]

▪ Förtal

▪ Undanhållande av information

▪ Saboterande av arbetsuppgifter

▪ Utfrysning, åsidosättande, negligering

▪ Försök att injaga rädsla

▪ Överkritiskt bemötande, förolämpningar

▪ Kontroll av arbetstagaren i syfte att skada

▪ Omotiverade förflyttningar, fråntagnade av arbetsrum eller arbetsuppgifter, med mera.

Jag kan läsa detta och hitta exempel på alla punkterna när det gäller mobbning på min förra arbetsplats. Förtalet har varit tydligt när det handlar om att hitta fel hos den mobbade. Ingen har vågat att informera den mobbade om allt som sagts utan chefens godkännande. Sabotage av arbetsuppgifter har varit tydliga, när man sätter en övervakare över hans/hennnes arbetsuppgifter. Utfrysningen har också varit tydlig, men att inte lyssna på motparten, att vända sig om och gå osv. Klart har det varit ett försök att injaga rädsla, då den drabbade börjar bli orolig för vad den säger och skriver. Överkritisk i förhållande till vad den drabbade säger oavsett vad den säger, har varit tydligt för alla. Det är klart också en förolämpning att hela tiden få försvara sina värderingar utan möjlighet att bli hörd till slutet. Kontrollen har också varit tydlig, när man börjar att involvera andra psykologer till att kontrollera den drabbades arbete. Förflyttning är ju redan verkställt, med ursäkten att det är bättre för den drabbade, men det borde ju vara de som utövar mobbningen som borde bli förflyttade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s