Polis i Spanien.

Min lilla hobbit på stranden joggade inte. Han tog nog ut sig i går, då sprang han om mig i 3 omgångar, måste nog ha joggat minst en mil på stranden. Idag såg jag inte honom för än i slutet av min runda, och då bara stod han. Men han är en duktig hobbit, han joggar inte bara och solar, han plockar skräp också. Han är nog en sådan där duktig och snäll trädgårdstomte, som hjälper till med att hålla ordning. Men han har blivit ett så stående inslag i min morgonrunda att jag saknar honom när han inte är där. Har visserligen aldrig pratat med honom mer än att han säger Buenos dias och jag svarar med samma sak. Det är lite kallare på morgonen nu men fortfarande barfotaväder och cirka 22 grader. Men klart mörkare, nu har jag svårt att hitta var Pippi och Fluffy bajsar för att få det där bajset i miljöfarlig plast. Har säkert missat något, men å andra sidan är det inte så mycket turister här nu.

Jag funderar nu på att få värme i poolen. Det är definitivt för kallt för mig att bada i 22 grader efter att ha vant mig vid att vattnet skall vara ljummet. Har snackat med min poolkille. ( han och hans fru är väl lite över 50 år, så jag vet inte om man kan kalla honom för poolkille). Hur som helst så hade han något som han rekommenderar men också att man måste täcka över bassängen på natten. Ja, ja jag får väl göra det då. Har varit motståndare hela tiden till det, eftersom jag tycker att det ser så fult ut. Det är faktiskt underbart vackert, tycker jag, med det där vattnet på tomten, speciellt på kvällen när lamporna är tända. Kan då bara sitta och njuta av synen. Men det är ju inte så att jag sitter och tittar på bassängen varje kväll när jag är ensam, sitter oftast då och ser på TV inomhus och stickar. Jag kan nog stå ut med att täcka över den då och då i alla fall, för möjligheten att bada varje dag, även i februari. Blir nog bra, men dyrt.

Såg på Facebook en som hade skrivit i de här Spanienforumen på nätet att han undrade om brottsligheten var väldig hög här nere eftersom han såg så många poliser. Han var inne på att köpa ett hus här, men visste inte om han vågade det om brottsligheten var hög. Jag är ganska säker på att brottsligheten här inte är så mycket högre eller kanske till och med lägre, vet inte än i de skandinaviska länderna. Men polisen prioriterar nog väldig annorlunda här. Jag tror inte att de har så många som sitter på sina kontor. Man ser dem överallt, i bilar, på motorcyklar i helikopter osv. Man har ju de här 3 olika polismyndigheterna som har lite olika ansvar. Här där jag bor och som är en liten ort har man Policia local. De har tydligen ansvar för ordning och reda på orten. Kör runt och ser till att allt fungerar. Kör man fel, som t.ex mot färdriktningen, här finns väldigt många enkelriktade gator så det är inta alltid så lätt att köra rätt. Då blir man oftast stoppat med en gång, vet inte varifrån de dyker upp men de är på plats. De är alltid vänliga och trevliga, inte ute efter att skriva ut böter, mer för att hjälpa en så att man kommer rätt. Det skall tydligen finnas cirka 50 000 lokala poliser i Spanien. Sedan har vi Guardia civil som det kanske finns cirka 90 000 av, de har mer hand om kriminalitet. De är också vänliga och hjälpsamma och finns ute och kör runt, sitter inte heller på kontoren. Så finns också Policia nacional, vet inte helt hur många av dem det finns, men de har ansvar för orter som har över 20 000 invånare. Inte så konstigt alltså att det finns poliser överallt. Ibland försöker jag dock att undvika dem, som t.ex när jag går på stranden med hundarna. Har mött någon någon gång och då säger de till en att det faktiskt inte är lov att ha hundar på stranden, men jag har aldrig hört att någon har blivit stoppad och bötfälld. Det finns ju alltid hundar på stränderna, men man behöver ju inte utmana dem. Man säger bara att man inte visste. Vet inte hur många gånger det fungerar. Jag känner mig dock väldig trygg här även om jag har blivit rånad av någon när jag parkerade bilen något öde och lämnade väskan kvar i bilen. Tror att det hade kunnat ske också i Sverige och Norge. Det var nog för frestande och den som gjorde det blev nog väldig glad. Jag hade ju tagit ut pengar för att betala lite olika personer poolkillen, trädgårdsmästare osv. Jag hade nog sammanlagt med norska, svenska och euro ca 20 000:- Plus glasögon, kreditkort, mobiltelefon, pass och hundarnas pass. Ja, det var ju inte så kul, men jag lärde mig något. Det finns en del upplevelser i livet som jag hade klarat mig utan, men alla kan bli till en god historia efter en tid.

Så här kan det se ut när man sitter ute vid poolen på kvällen utan att den är täckt, visserligen bara skymtas den här, men den är fin!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s