Barn, mat och spel.

Har just hört på TV4 nyheter, där man tog upp att fetma hos svenska pojkar har mer än tredubblats sedan 1975 och hos flickor mer än fördubblats. Det låter ganska dramatiskt, men är väl ganska lätt att förklara. Jag kommer inte ihåg att barn när jag eller mina egna barna växte upp satt stilla någon gång. Det var i så fall när man hade fått ner dem i en säng för att de skulle sova och man läste en saga för dem. Och också när det var barnprogram på TV, men det fanns ju faktiskt inte det utbudet på TV förr, så det handlade om maximalt 1 timme på kvällen. När jag växte upp fanns det ju inte TV. Det var bara till att hitta på något att göra. Även på den tiden fanns det ju definitivt både lugnare barn och mer aktiva barn, men oavsett så lekte de också om alla lekar inte var lika rörliga så var de mer aktiva med kroppen. Godis och läsk var betraktat som ganska dyra alternativ och därmed begränsades det ganska naturligt till lördagar. Jag inte för mig och min generation alltså, då var det kanske någon gång när man hade fest hemma. Snabbmat som grillkorv och andra liknande alternativ betraktades också som mat en varm sommarkväll när föräldrar inte hade lust att använda för mycket tid till matlagning. Annars handlade det om mat från grunden så att säga. Lasagne tog minst 2 timmar att göra, bechalmesåsen tog tid, det var inget man snodde ihop på några minuter. Alltså gjorde man inte det så ofta. Allt tog tid att laga. Man tänkte mycket mat, planerade veckomatsedlar och det var en klar lättnad när barnen började skolan och man bara behövde tänka på frukost och kvällsmiddag. Men också då tog det ju tid att laga maten på kvällen. De hade ju i alla fall fått ett mål varm mat i skolan i tillägg, så ibland kunde man nöja sig med gröt om man hade tidsbrist. I dag hämtar vi en pizza eller sätter in en färdiglagad pizza i ugnen när vi har tidsbrist.

Egentligen passar det ju mig väldigt bra, då jag i dag tycker det är jättetråkigt att planera för nästa måltid när man precis har ätit förra måltiden. Kanske det beror på att man lagade mat så mycket när man hade barn hemma, eller för att man helt enkelt har blivit lat och kommit ifrån det helt och hållet. De barn jag känner i dag landar väldigt ofta med en dator, en paddda eller en mobil när de inte har något annat för sig. Tidigare lekte ju barn även om det fanns mer eller mindre aktiva barn då också, så lekte de ju. Alla barn blir ju inte tjocka av det vi äter idag men att det påverkar mentalt och fysiskt när vi förändrar beteende måste ju vara självklart. Lite konstigt att man har trott att det inte skulle påverka hälsa när beteendet så radikalt förändras.

Jag måste nog igen anmäla mig till träningen på La Marina Camping, har ju inte varit där sedan i maj. Jag vet ju att jag också mår bättre av en mer aktiv livsstil, men det är svårt att komma igång. Men likväl jag är 72 år, barnen skall helst ha ett långt och helst friskt liv framför sig. Jag blir ledsen när jag hör och läser om tonåringar som har fått tjocktarmscancer som vi vet är en välfärdssjukdom och andra liknande, som diabetes, högt blodtryck, kärlsjukdomar, artros osv, osv.

Det börjar bli höst också här. Imorse när jag gick mina 5 kilometer på stranden var temperaturen bara 17 grader. Får nog ta på mig mer på morgonen, men när solen går upp så kommer ju värmen, nu är det 28 grader och lite för varmt för att vara direkt i solen. Skuggan är dock fin. Behöver inte så mycket kläder då inte.

Bild från marina i Torrevieja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s