Marockansk afton

I förgår hade vi en marockans afton, min son och jag. Denne sonen var speciell när det handlade om mat redan som baby. Barnavårdscentralen sade att jag måste begärnsa hans matintag. Han älskade mat. Min mjölk räckte inte till på långa vägar. Tidigt i barnaåldern hade han helt andra smaklökar än sina syskon och barn i allmänhet. Han tyckte inte om pannkakor som alla andra barn älskade, men pannkakor med löjrom, lök och gräddfil var en favorit. Han åt visserligen pannkakor med sylt också, eftersom han åt all mat. Mat skall man inte förakta var nog hans måtto. Provade helst nya smaker, gorgonzolaspäckad chateubriand var en av favoriterna. När hans syskon valde wienerschnitzel på en restaurang beställde han Cordon Blue. Osv, osv. Hans matintresse har han behållit upp genom åren, men har utvecklat den betydligt och också sina talanger i köket. Att laga mat samman med honom är mer ett äventyr än en vanlig sysselsättning. I onsdags skulle vi gå ut och äta, men han kom på att han helst ville laga mat, inte mig emot, tvärtom. Jag älskar när han lagar mat, den är alltid väldigt god och som sagt ett äventyr. Nu gällde det ju först att bestämma från vilken värdsdel vi skulle hämta recept. Vi landade på Afrika, Nordafrika och därefter Marocko. Jag har nog aldrig tidigare tittat på mat från Marocko, men nu lästes det recept. Det blev en Köfta (vet fortfarande inte helt vad det är), men gott var det. Platta oxfärsbiffar (skulle varit lammköttfärs, men det hittade vi inte), med en massa spännande kryddor bland annat kummin, kanel, vitlök och mycket annat. En couscous som han hade en släng av honung i och russin. Också denna mycket god och gifte sig gott med köftan och den smakrika såsen. Såsen var en blandning av många olika kryddor och örter. Desserten har jag glömt namnet på men det var skivad apelsin, granatäpple och något annat. Väldigt frisk i smaken och passade perfekt efter huvudrätten samman med en klick creme fraiche.

Det är lite trist att tänka att jag nu inte får dessa spännande upplevelserna samman med honom på ett tag. Imorgon sätter han ju sig på ett flyg tillbaka till Sverige. Men det har varit underbart att få njuta av hans sällskap dessa dagarna. Har ju också fått en roddmaskin som jag måste använda säger han för annars kommer hans syskon att mobba ihjäl honom. Ja, det blir alltså en plikt som jag måste uppfylla och en nyttig sådan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s