Lammpäls.

Vår underbart vackra prinsessa Madeleine bar lammpäls på prinsens dop. Otroligt vad djurens vänner kan få till. De drar paralleller till att vi skulle slakta människobarn för att använda deras hud. Det är faktiskt så att jag älskar de flesta djur, ja inte spindlar förstås och en del andra. Slår gärna ihjäl en mus och en kackerlacka också för den delen.

Jag tror inte att djurens vänner har satt sin fot i ett grisstall eller andra stall för den sakens skull. Fåren brukar ju faktiskt ha det ganska bra eftersom de går utomhus och lever fårliv större delen av sina liv. Men fåren slaktas och lammen slaktas. Vi äter faktiskt lammkött fortfarande och så länge det inte är förbjudet så kanske vi också kan använda lammets päls till att värma oss med. En sak som har gjorts i århundrande för att inte säga årtusende. Redan på stenåldern finns det fornlämningar som visar på att människan höll sig varma i den pälsen som de djuren bar som de dödat och ätit. Jag har väldigt svårt att förstå att djurens rätt menar att vi skall kasta skinnet till de lammen som vi faktiskt äter fortfarande. Ja vi skulle kanske också försöka att göra något med älgskinnen på de djuren som skjuts av rent nöje på hösten. Och rådjur, osv av de människor som menar att de tycker om naturen och därmed måste se in i ett rådjurs ögon för att sedan skjuta det. Men som sagt var att om vi nu likväl skjuter dessa djur så borde vi kanske också se till att använda oss av allt som kan komma till nytta. Jag har inte sett något älgskinn i affärerna.

Måste erkänna att jag älskar Ikeas lammskinn. De är så mjuka och fina. Har aldrig trott att jag med att köpa dessa har bidragit till slakt av lamm, får för att endast utnyttja skinnet och inte resten av djuret. Tror att de (skinnen) alltså hade varit betydligt dyrare då. Om nu djurens vänner skall sänka sig till denna nivåen, bör de åtminstone ta reda på fakta och kanske börja förbjuda all slakt av djur. Det kan ju bli lite problem med det tillvägagångssättet, då vi numera inte har någon direkt naturlig fiende i den utsträckning att de kan hålla djurbeståndet nere. Alla de djuren som redan finns kommer att svälta ihjäl istället för att bli slaktade. Inte vet jag vad som är mest humant i den frågan.

En kommentar

  1. Tillåt mig att komma med lite tilläggsinfo. Älgjakten är ingen nöjesjakt i den meningen att man jagar bara för nöjes skull.Tvärtom, den är en synnerligen viktig både vilt- och skogsvårdande aktivitet. Att jägarna har roligt är förmodligen en bidragande orsak till att de orkar stå på pass, våta och frysande, i ur och skur på senhöstarna. Om ingen jagade älg skulle stammen växa till olidlig storlek, för att sedan kollapsa i någon sjukdomsepidemi. Och viltolyckorna skulle öka mångdubbelt på vägarna.
    Det kan också finnas orsaker till att det inte finns älgskinn till salu. Håren i älgens päls är ihåliga för bättre värmeisolering. Det gör att älgskinn inte tål slitage på samma sätt som t.ex. lammskinn.
    Älgflugans larver lever som parasiter i älgens hud. I områden med mycket älgflugor kan älgskinnen vara så illa åtgångna att de helt enkelt inte duger för beredning.
    Detta om detta. God fortsättning!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s