LUCIA

Att fira Lucia i Spanien är inte detsamma som att fira i Sverige. Men det är inte heller detsamma som att fira Lucia i Norge. För att fira Lucia på riktigt måste man faktiskt befinna sig i Sverige. Det var dock en hel del år sedan som jag befann mig i Sverige på Lucia. Skall kanske planera in det nästa år. Minns tillbaka på en mängd Luciadagar. För 55 år sedan såg jag mina barns far för första gången. Hade vi där och då förstått vad vi skulle vara med om tillsammans, så hade vi nog sprungit ifrån varandra med en gång. Nej, det hade vi ju förstås inte för då skulle vi ju inte ha fått de 3 underbara barnen samman. Men egentligen var jag mer intresserad av en lite kortare kille som satt vid samma bord, men han var lite blyg och tog inte lika mycket initiativ som mina barns far. Jag gick sista året på flickskolan och hela flickskolan var inbjuden på militärens Luciabal. Klart vi måste gå för att se alla de där killarna som fanns där. Ja, det blev ju som det blev. Vi förlovade oss nästa Lucia och snart fick vi ju också barn. Första sonen blev också döpt på Lucia. Jag har alltid älskat Luciadagen. Speciellt när mina barn var små och vi tidigt på Luciamorgon, så där klockan 04:00 åkte med kaffe och lussekatter och sjöng för mina föräldrar. Det var tvunget att det skulle vara så tidigt för sedan var det ju skoldags. Det var en speciell stämning. Packa ihop och klä ut ungarna i lusseskjortor. Rätt vad det var blev tyvärr ungarna för stora för att ställa upp på mitt firande. De firade själv hela natten, också med en del alkohol för att sedan gå runt till sina lärare och lussa, fulla, galna men glada.

Men då blev det istället jobbet som fick ersätta Luciafirandet. Att börja dagen på jobbet med vinglögg, pepparkakor och Luciatåg var inte så dumt. Det satte en speciell stämning på hela dagen, där alla gick omkring med åtminstone lite glitter i håret. Jag skall kanske åka och köpa lite glitter som jag kan ha i håret för att fira Lucia samman med hundarna, kan ju sätta lite glitter på dem också. Kan ju fråga sig vem som skall sjunga. Jag älskar ju att sjunga, men är totalt tondöv, men hundarna klagar inte. Jag satte på SVT1 imorse och fick i alla fall en försmak av Lucia och Luciasången. Kan leva med det. Man måste ju bryta traditioner också och därför kan jag ju fira Lucia med att det är första gången en Luciadag som jag sitter ute i solen och skriver på min IPad. Det tror jag faktiskt är en helt ny tradition. Men klart måste jag i alla fall äta pepparkakor och glögg har jag ju köpt på Ikea, så jag skall nog klara av denna Luciadag också. Skall duka upp med glögg och pepparkakor och sjunga Luciasången för full hals. Hoppas att inte någon granne ringer polisen och tror att det är någon som blir mördad. Behöver kanske inte sjunga så högt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s