#metoo# here we go again.

Idag kan vi inte öppna en tidning utan att få det senaste nytt från metoo kampanjen. Jag blir lite rädd när jag läser om att den ene efter den andre får gå från sina jobb på grund av anklagelser om sexuelle övergrepp och maktmissbruk. Det är klart att detta är en viktig fråga. Vi skall reagera mot allt förtryck och mobbning, men blir likväl lite rädd när jag ser vinklingarna i medier. Vi skall väl också ha med oss parollen, inte skyldig till motsatsen är bevisad. Menar att den har glömts bort i pressen idag. Man hänger ut den ene efter den andre. Kanske med rätta, men verkar inte som det är helt bevisat. Jag tror ju på en ömsesidig respekt för människor, men också för män. På mig ser det ut som att om jag och några väninnor går samman och anklagar en person så kommer den personen att få gå från sitt jobb. Jag tror också att de flesta människorna är goda, men är inte därför säker på att alla är det. Det gäller för både kvinnor och män. En del drar sig faktiskt inte för något om de kan utdela någon form av hämnd på något som de har blivit ”sura” på. Tror dock inte att flertalet är sådana, men de finns.

Jag minns en psykiater som jag jobbat samman med som var väldigt respektfull både mot män och kvinnor. Han hade en patien som troligen blev förälskad i honom. När han förstod detta så bad han alltid att någon av oss andra var i närheten när han hade sina konsultationer med denna kvinna. Han försökte också ta lite mer avstånd från henne, vilket resulterade i att hon gick till polisen och anmälde honom för sexuellt övergrepp. Hon var som tur var för honom så noggrann i sin beskrivning av hans kropp att när poliserna ryckte ut, och de gjorde de, stormade in med 3 polisbilar och gick in på sjukhuset. Bad honom att klä av sig, vilket han faktiskt gick med på. Jag är inte säker på att jag hade gått med på det. Han hade ju klart inte de födelsemärken och andra kännetecken på sin kropp som denna kvinnan hade berättat om för polisen. Efter diverse utredningar lades saken ner, men han frikändes inte. Saken lades ner i brits på bevis. Att han aldrig hade gjort något av det som kvinnan anklagade honom för är vi många som kan intyga. Men ingen av oss förhördes av polisen. Han själv led klart av detta och hade svårt att förstå grunderna, då han faktiskt alltid behandlade människor väl också denna kvinna efter hennes anklagelser.

Jag blir rädd att det kan bli för enkelt att anklaga någon och att det inte behövs mer bevis än att några väninnor, vänner ställer sig bakom. Jag hoppas att inte rättsväsendet låter sig påverkas på det sättet i den här kampanjen. Och då vill jag likväl understryka att jag är säker på att metoo kampanjen har gjort mycket gott, men vill ändå varna för en ensidig bild. Vi bör som alltid vara kritiska till det som skrives och förmedlas i medier. Mitt hopp står likväl till att det sker en förändring och att män och kvinnor verkligen blir likvärdiga på alla sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s