Farliga djur i Spanien.

Det finns faktiskt inte så många farliga djur i Spanien, men en del otäcka. Jag är varje dag lite nervös när jag går ner till stranden genom pinjeskogen. Det finns nämligen pinjelarver som är illa speciellt för hundar. Man kan se det som stora spindelnät i träden som hänger ner. Någon gång från januari till och med mars så trillar larverna ner på marken och går i procession. När jag säger går i procession menar jag att de liksom kedjar fast sig vid varandra så att de liknar nästan ormar. De är väl en slags tusenfotingar. När en hund försöker leka med dem eller oavsiktligt trampar på dem utsöndrar de ett gift som svider eller kliar eller något så att hundarna slickar sig på foten för att få bort det. Så länge giftet är bara på foten så är det mest obehagligt för hunden, men när giftet kommer till tungan så går tungan i nekros och man måste amputera bort de bitarna på tungan som blir angripet av giftet. Jag vill ju faktiskt inte att mina hundar råkar ut för det. Men än så länge har jag alltså inte sett till några pinjelarver. Som första hjälp skall man ge cortison och/eller antihistamin. Det står i riktlinjerna att en hundägare alltid skall vara utrustad med antihistamin. Det är jag alltså inte heller. Jag har nog med att få plats till koppel, godis, hundbajspåsar, nycklar, mobil osv. Skall man nu också vara tvungen att bära runt på en förstahjälpen låda. Det blir för mycket.

Sedan har vi sandflugor från maj till och med oktober. De anses också vara speciellt farliga för hundar. Men moskithalsband brukar hjälpa för det problemet i alla fall, lite enklare.

Det finns en del giftiga spindlar också. Försöker nog undvika dem också, jag som till trots för allt har lite spindelfobi fortfarande vill inte komma i kontakt med spindlar varken i Sverige, Norge eller Spanien.

När jag och mina hundar var ute och gick runt kvarteret här, såg jag något snöre som låg på marken. Det var inget snöre, det var en orm. Den var inte så stor och ganska smal, men lyfte huvudet och väste mot mina hundar. Jag har läst på lite och såg att det nog var en Montepellier Snake. Giftet hos dem kan orsaka domningar, stelhet och feber men brukar försvinna efter någon timme. Så den var väl inte så farlig som den verkade. Är dock osäker på hur mina små hundar hade reagerat på giftet. Beskrivningen på symptomen var för en människa. Jag väger ju några 25 gånger mer än mina hundar, så kan ju tänka mig att de kanske hade reagerat mer än vad som stod i beskrivningen. Men hundarna reagerade alltså inte alls för ormen. De stod ganska nära men reagerade överhuvudtaget inte. Det var jag som fick rycka bort dem i kopplet när jag såg att den höll på att anfalla dem. Jag tror inte ormar luktar och därför kan inte hundar identifiera dem. Lite konstigt, Fluffy identifierar och revirmarkerar allt annat. Som en handduk på stranden. Ett papper på gatan, en skjorta som ligger och skräpar på marken osv, osv. Jag har förstått att jag aldrig mer skall lägga mina kläder eller tillhörigheter på marken när jag badar till exempel. Skulle det komma en hund förbi så är det en viss risk att den känner som Fluffy och kissar på mina kläder. Jag hade väl inte tänkt på det, utan glatt tagit på mig kläderna och undrat lite över att de var fuktiga. Man lär sig av sina hundar ett och annat.

Tredje advent idag. Det känns inte alls som jul här nere. Hade väl kunnat få till lite mer julstämning men har inte brytt mig så mycket. Mina grannar från Belgien är här nu. Har visserligen inte hört av dem ännu, men sett bilen. Inte säkert att båda har kommit. Han skulle köra bil ner och hans hustru skulle flyga, så kanske hon inte har landat ännu. Blir mysigt att träffa dem. De är väldigt vänliga och trevliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s