Feliz Navidad.

Det är God Jul på spanska. Jag möter en kvinna varje dag på stranden, eventuellt är hon spansk, men jag är osäker på det. Hon har en lustig hund som ser ut som en välklippt golvmopp. Hon ler varje dag mot mig men säger inget, inte jag heller till henne. Idag sade hon ”Feliz Navidad”, det kändes nästan som om vi började känna varandra lite. Jag var glad hela resten av promenaden. Men dagen började ju som vanligt och inte direkt en julaftonsmorgon. Hur nu den skall vara? Hem och åt granatäpple med yoghurt. Kanske inte heller en traditionell julaftonsfrukost. Men har aldrig sett så stora granatäpple, som 2 tennisbollar. Det blev lite för mycket till frukost får nog spara lite till lunch. Julaftonslunch alltså.

Första gången jag skulle fira julafton ensam, så hade jag då som nu själv valt det, men tyckte ändå lite synd om mig själv. Nu trivs jag faktiskt ganska bra med det. Egentligen är jag en traditionsbunden julaftonsfirare, men det verkar som det har försvunnit mer och mer från mig. Jag älskade ju när jag fick samla hela släkten i huset i Skåne på julafton. Allt det hektiska, stressiga och slutligen till julafton, högljudda och underbara i själva julafton med barn, gamla och unga. Jag formligen älskade det. Vi var ganska många, men det var det som var vitsen. Visst en jul fick nästan alla vinterkräksjuka och någon spydde på tomten. Men det är det som är julen för mig. Kaos och kärlek sidan om varandra. Mina barn tyckte dock detta var i hektiska laget, kanske andra också tyckte det, men är inte helt säker på det. När de beslutade sig för att det blev för många med kusiner, systrar, mostrar och morbröder + de nästkusiner som hade börjat att födas också, då tog nog den traditionsenliga julen slut för mig. Nu har jag absolut inte något emot att fira den för mig själv här nere i värmen, där jag kan sitta ute och lyssna på en bra bok, samtidigt som jag gör precis det jag själv vill. Men okey vem som helst är välkommen hit för att fira den med mig om någon nu vill ha en annorlunda jul.

Igår gick jag på marknad, brukar inte göra det när jag inte har besök här nere, men ville uppleva stämningen på marknaden och den är lite speciell. Jag kom lite sent så de höll på att packa ihop, men likväl är det en speciell stämning, med en massa folk och luften surrar av olika språk. Lite kul att gå och lyssna på de svenskar och norrmän som tror att de är ensamma om sitt språk här. Kommentarer som man aktar sig för att säga högt i Sverige och Norge har de inga som helst problem med att uttrycka här. Jag brukar inte avslöja mig med att jag förstår vad de säger. Vill inte att ska bli förlägna. Efter marknaden gick jag till en nyöppnad affär som ligger sidan om marknaden. Home Decor hette den. Har aldrig varit inne i den, men nu gick jag dit. De hade en del saker som de också har på de 2-3 Kinamarknaderna här i La Marina. Här var det dock lite luftigare och lite elegantare förpackat. Till trots för min föresats att inte köpa julsaker lyckades jag komma hem med både julkulor och julgodis. Köpte en del vita julgranskulor och har alltså därefter också hemfallit till att julpyssla, nämligen klistra en massa stenar i alla omöjliga färger på julkulorna. Har egentligen haft ganska kul med det.

Nu skall jag fortsätta att pyssla lite till, kanske sätta på några julsånger på högtalaren och därefter göra quinoa och fläskfilé. Har dock ett barnbarn som inte äter det om det heter fläskfilé, så jag har tänkt på att kalla fläskfilén något annat. Vad tycker ni om julfilé? Gris blir det i alla fall, som det skall vara till jul. Har också köpt tryffelchoklad, det bästa man kan tänka sig. Knäcken hoppar jag över, men skall klart dricka lite glögg, även om jag inte är så förtjust i glöggen, så hör den ju till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s