Snart är 2017 slut.

Snart nytt år, men just denna dagen som är idag kommer aldrig mer tillbaka. Den började med en härlig tur på stranden och värmen hade stigit till 19 grader. Här är ganska stora temperaturskillnader. Idag hade barfotadamen kommit tillbaka till stranden. Ja, jag har mött henne varje morgon, men ett tag nu har hon haft skor på sig. Idag var hon barfota igen. Jag själv som är mer bunden av rutiner hade skor idag också för att jag har haft det nu ett tag när jag har gått på stranden. Men idag hade jag nog klarat mig utan. Min juldeppighet är nog över, me jag tror att det höll i sig igår också. Dagen gick i alla fall utan att jag hade lust att skriva något.

Nu har 4 av mina lösnaglar lämnat in för gott, men jag ersätter dem så jag har fortfarande 10 lösnaglar på mig. Nagellacket är blått nu. Kul med förändring. Har idag haft ett fint samtal med min ena syster och min favoritsvåger, hennes man alltså. Hon pratade om en kusinträff när jag kommer dit i påsk. Det kan bli kul. Det är alltid kul att prata med mina nära och kära på Skype eller FaceTime, när vi kan se varandra också. Det blir lite annorlunda än när man bara hör rösten. Mer som om vi träffas i verkligheten. Kan diskutera bättre våra värderingar och åsikter.

Det där med åsikter och värderingar är ju ett ganska intressant tema. När fick vi dem och hur har vi behållit dem. Jag tror att många av mina åsikter fick jag redan i ungdomen, en del som en opposition mot föräldrar och en del av mina föräldrars åsikter. Det är ju lite med det där att vi hela tiden letar i media och samman med andra på bevis för att mina åsikter är dem bästa. Det är ju faktiskt likadant i vetenskapen. Den letar också efter information som bekräftar den åsikten som den utgår ifrån i sin hypotesformulering. Det där med ”Fake news” t.ex den tar vi åt oss och tror också på. Men vi skall ha med oss också att en lögn funkar lika bra som en sanning, om det är något vi vill tro på, eftersom vi hela tiden letar efter argument för det vi tror på inte för det som vi inte tror på. En åsikt är aldrig och kan aldrig bli en sanning. Hur gör vi för att byta en åsikt eller en värdering? Ja, inte vet jag, eftersom jag har en närmast inneboende motvilja mot att höra och tro på motståndarens sätt att presentera sin ”sanning”. Mycket lättare att höra på den som har samma åsikt som jag har, även om jag vet att jag kanske borde lyssna mer på någon med motsatt åsikt för att kunna se en sak från mer än en sida. Lyssnade på en ”pod” en natt om just åsikter. Där ställde man bland annat frågan ”Finns Gud?” Det man undrade var om det var en åsikt och värdering, men man menade att det är varken eller. Det är antingen en sanning eller en lögn. Visst, vi vet inte om det är en lögn eller en sanning, men antingen finns han eller så finns han inte menade man i podden. Men vi kommer ju inte att kunna bevisa vilket det är och så är det nog med många påståenden. Man kan påstå en sak, men inte bevisa den.

Det där med att lyssna på podcaster på natten fungerar faktiskt väldigt bra som sömnmedel, men det gäller att hitta en pod som inte är för engagerande, då fungerar det, annars inte. Det har faktiskt hänt att det tvärtom har gjort att jag varit vaken hela natten med en massa tankar som far genom mitt huvud, en del så engagerande att jag har varit tvungen att gå upp och skriva ner mina tankar. Det är ofta så för mig att mina tankar klockan 03:00 verkar så kloka på mig att jag måste skriva ner dem för att inte glömma dem. Konstigt nog så är de inte lika kloka när jag läser dem nästa dag. Det måste vara mitt i natten. Det går inte på dagen. Det är lite märkligt att allt det kloka försvinner med solens uppgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s