Alla dessa kloka män!

Har varit en helt vanlig dag men ovanligt varm för årstiden. Inga problem med att somna i solen, det gjorde jag i alla fall efter simningen idag. Man bränner sig dock inte i solen ännu. Det är en skön känsla att lägga sig i en solstol i december månad och somna en stund. I sommar vaknade jag svettig, men nu vaknar jag bara varm och go! Jag har gjort lite annat också bland annat högtrycksspolat en del av tomten och tvättat bilen, men det gjorde jag igår. Har varit på marknad idag också, denna gången bara för att köpa de stora granatäpplena eftersom min son och hans familj kommer på onsdag. De önskar sig granatäpplen och i affärerna är de klart mindre än på marknaden.

Jag lyssnar på en bokserie som skildrar 1700-talet vid hovet i Sverige. Där talas det bland annat om Rosseau. Han sade ju en del kloka ord som: ”Människan är född fri och överallt är hon i bojor”, han pratade också om: ”Frihet, jämlikhet och broderskap.” Men han menade klart broderskap, inte systerskap. Om kvinnor sade han bl.a att de skulle: ”Ta hand om männen och behaga dem och lära sig att älska lydnaden”, ”Kvinnor är formade att bli ovidkommande av naturen.” Han sade också vad värre är om kvinnor: ”Varför frågar ni deras mun, när det inte är den, som skall ge er svar? Fråga deras ögon, deras rodnad, deras hastiga andetagdrag, deras blyga väsen, deras svaga motstånd! Dessa utgör det språk naturen gett dem för att svara er. Munnen säger alltid nej men den ton, som de säger detta lilla ord med, är inte alltid densamma, och tonen ljuger inte.” Jag tolkar det som att även om kvinnan säger nej, så menar hon det inte och då blir det fritt fram att våldta henne, eller hur? Men det finns fler hårresande ord om kvinnor. De gamla grekerna säger: ”Kvinnan är en defekt, annorlunda, hon blir undantaget medan mannen förblir normen.” Hos Platon stod kvinnan för det fysiska och orena. Aristoteles menade att kvinnan var en ofullgången man, inte riktigt färdig. Freud pratade om att kvinnan var avundsjuk på männen som hade en penis. Martin Luther säger: ”Gud har skapat en man och gett honom ett brett bröst, inte breda höfter, för att mannen på det stället skall kunna rymma vishet. Men den plats där orenligheten går ut är liten. Detta är omvänt hos kvinnan. Därför har hon mycket orenlighet och föga vishet.”

Men den skrift som under alla århundraden har haft mest förödande betydelse för kvinnosynen i de västerländska samhällena från medeltiden och ända till idag är trots allt bibeln. ”Kvinnan tige i församlingen”, ”En man är sin hustrus huvud”, Det är inte bra att mannen är ensam, jag skall ge honom någon som kan vara honom till hjälp.” Osv, osv.

Hur skall vi klara oss mot alla dessa kloka människors sätt att se på vårt kön. Det ser ut som att det faktiskt inte har skett så mycket än i denna dag. Det finns fortfarande män därute som tror att det är kvinnans uppgift och lott att tvätta hans kläder, laga hans mat och stå till tjänst i sängen. Så många år har gått och så lite har hänt. Javisst #metoo# har hänt, men var tar förändringen vägen. Det är jag ganska säker på att det inte sker förrän kvinnorna beter sig annorlunda. När de faktiskt slutar att ta hand om de här männen. När de slutar att lyda männen. När mina barn var små tänkte jag att det var mina barns generation som skulle åstadkomma förändring i förhållandet mellan kvinnor och män. Idag har jag slutat att hoppas på det, men hoppas fortfarande på att kvinnorna skall börja se sig som starka och självständiga och inte skapade till att ta hand om männen, som de fortfarande gör i alldeles för hög utsträckning. Visst finns det undantag, men det är inte undantagen som skall gälla det är undantagen som skall vara i majoritet. Man säger i undersökningar att Sverige ligger i topp på jämlikhetsförhållande i hemmen, men i min mening är det faktiskt inte tillräckligt. Det är fortfarande en skev fördelning kring allt det praktiska som skall göras i en familj.

Ja, detta blev kanske en kampskrift, men det gör mig så ont att detta skall fortgå och att detta har funnits i så många år och så många ”kloka” män har sett det som en självklarhet, en naturens ordning. Men tyvärr tror jag att det är kvinnorna som gör mest för att upprätthålla tingens ordning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s