Sömnlös

Klockan är halv fem och jag har fortfarande inte sovit. Har försökt med att lyssna på poddradio, men troligen har det varit för intressanta ämnen. Har försökt med ointressanta ämnen också, men lyckas inte. Gått upp, legat och vridit mig. Täcker för varmt eller för kallt. Kudden för mjuk eller för hård. Ja, ni vet väl alla hur det blir när man inte kan somna. Nu är det hur som helst nyårsafton. Vem vet jag kanske somnar innan 12-slaget ikväll istället. Hundarna sover gott. De ligger i sängen, jag sitter vid skrivbordet. Hundar kan sova hur mycket som helst verkar det som. De bara lägger sig, sluter ögonen och sedan verkar det som om de sover. Hur gör man för att få deras sömn. Antagligen inga tankar alls. Men det sägs ju att vi tänker 60 000 tankar varje dygn, så då måste vi väl använda natten också.

Det är ju inte hela världen om jag sover eller inte, eftersom jag inte har något som jag tvunget måste göra imorgon. Finns absolut en hel del fördelar med att vara pensionär. Men skall ju helst klara av att skåla med mig själv i Cava. I Spanien skall man också äta vindruvor vid 12-slaget. En vindruva för varje slag. De säljs i små söta glas med 12 vindruvor i varje glas. Har gjort det för, men det fodras faktiskt att man sväljer fort för att hinna med en vindruva för varje slag. Jag vet inte vad det är man hotar med om man inte klarar det. Men antagligen att det blir ett dåligt år. Det vågar man ju inte riskera. Det är ju lite kul det här med att det blir ett nytt år. Nyårslöften, och att nästa år skall bli bättre än året som gått. Det är ju bara något vi har bestämt att det är ett nytt år, det är ju ungefär likadant som förra dagen, även om det är en dag som aldrig kommer tillbaka. Men det är ju varje dag. För min egen del så ser jag ju mest fram till att det skall bli onsdag, då kommer nämligen min son och hans familj. Det är med nytt år på samma sätt som med olika länder. Vi har liksom funnit ut ett pennstreck på kartan och sedan bestämt oss för att det är Norge, det är Sverige och det är Spanien också vidare. Sedan har vi skaffat oss en identitet i förhållande till pennstrecket, även om det ser ungefär likadant ut på den ena sidan om pennstrecket som på den andra sidan . Också kallar vi oss svenskar, norska eller spanska också vidare. Lite konstigt att vi tror att vi har en annan identitet i förhållande till ett pennstreck på en karta.

Skall kanske inte filosofera kring olika förhållanden när man inte har sovit, det blir kanske lätt lite kaotiskt då. Men tankarna flyger ju som alltid om man sover eller inte. Bara att det kanske blir lite mer röriga tankar utan sömn än med sömn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s