Kompe, komle, kroppkakor, knödel, palt osv.

Idag är det varmt i Spanien. Ja, inte varmt som i somras, men 17 grader på morgonen är inte fy skam. På min strandrunda var det många som var närmast euforiska över att det inte var under 10 grader. Fler än vanligt hade varit uppe tidigt och gått på stranden. Min spanska ”bekant” också kallad barfotadamen av mig, pratade både spanska och engelska med mig. Pratade faktiskt mycket, hon har bara sagt Buena dias och Feliz Navidad till mig tidigare men idag pratade hon om att det var 20 grader när hon vaknade. Det var bara 17 grader hos mig, men hon bor kanske på ett ännu mer skyddat och soligt ställe, även om solen knappt hade gått upp. Tänk vad sol och värme gör med folk, alla tinar upp några grader, kanske till 17 grader jämfört med 8.

Jag läste idag i Alex Schulmans kåseri i tidningen om maträtter han menade inte borde få kallas maträtter. Han menade att oliver, ostron och tonfisk inte borde få kallas gott. Han menade att det bara var något man hittat på, att det var gott. Semlor, fastlagsbullar, fettisbullar gick samma väg för honom. Där orerade han om att den här tävlingen i att försöka att få fastlagsbullarna att se ut som en massa annat var ett löjligt påfund. Jag kände igen mig inte i oliver och fastlagsbullar. Jag gillar faktiskt oliver och fastlagsbullar. Men kroppkakor, där kände jag igen mig. Det kvittar om de döper dem till kompe, kommer, kroppkakor, knödel eller palt. Jag kan likväl inte för mitt liv förstå hur någon kan tycka det är gott. Oberoende av om de lagas med potatismos, riven potatis eller vad så smakar de ju absolut ingenting. Ja, när de dränks i lingonsylt så smakar ju lingonsylten sött, är det inte då lika bra att äta lingonsylten med sked. Inte för att jag tror att vi får i oss så mycket näringsämnen av det, mest socker men i sanningens namn får vi inte heller i oss så mycket näringsämnen av potatis, om det nu är så att vi skall äta för att få i oss näringsämnen inte för att det är gott. Inte för att jag tycker att potatis i sig smakar speciellt, alltså menar smakar speciellt, smakar nästan inget, vi kan ju krydda dem med lite av varje och då få någon smak på potatisen men varför inte äta kryddorna som de är istället. En del dränker visserligen potatisen i sås och salt. Hur bra kan det vara. Jag menar klart att det är bra att vi tycker olika och menar också att äter man en maträtt man inte tycker om 21 dagar i följd så börjar man att tycka om den, eller så har man tröttnat helt på den. Jag har ju faktiskt ätit potatis fler än 21 dagar i följd, jag är ju faktiskt uppfödd med svensk gammaldags lantmat. Kan likväl inte se vitsen med att vi skall ha så mycket potatis till maten, när den inte bidrar med något. Nu protesterar säkert många och säger att den innehåller både C-vitaminer och kalium plus en massa kolhydrater. Proteiner och fett är närmast försumbara. Hur många kokar potatis med skal för att därefter skala dem när de gör kompe, kroppkakor osv?? Vill vi ha C-vitaminer, ät en apelsin, smakar bättre och du får mer C-vitaminer. Vill du ha många kalorier, ät en potatis. Kan vara bra för länder där man svälter men trodde inte att vi gjorde det i Sverige och Norge, kanske inte heller i så stor utsträckning i Tyskland där knödeln hör hemma. Än värre blir det när man häller i sig påsar med chips, jag tror inte att vi skall ta upp det i dagens blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s