Nikotin, koffein och antioxidanter.

Idag var en väldigt kall morgon här i Spanien. För första gången sedan jag flyttade hit hade jag is på bilrutan. Inte så mycket att jag behövde skrapa, tur var det eftersom jag inte har sett någon isskrapa här. Det var nog med att spruta lite vatten på den. Alla klagade på stranden, pratade om sina bronkiter och hade halsduk. Inte jag, tyckte faktiskt inte det var så kallt. Solen kom ju snart och det blev bara varmare efterhand som jag gick. Men blir det kallt här så klagar man. Inte som i Norge och Sverige när det är minusgrader och solen skiner, då brukar man istället i de länderna säga, vilken vacker dag. Här var det faktiskt inte minusgrader när jag satte mig i bilen, plus 3, men klart kallt.

Eftersom jag har haft besök av en kaffeälskande syster men nikotinhatare så blir jag alltid intresserad av att ta reda på fakta om koffein respektive nikotin. Hur jag än läser såg kan jag inte förstå annat än att nikotin och koffein har positiva och negativa effekter, men för övrigt inte så stor skillnad. Jag kom faktiskt också över en artikel om att nikotinet inte är så beroendeframkallande som man ofta har sagt. Det hade jag utan någon som helst forskning, bara genom egen erfarenhet kunnat intyga. Nikotinhalten i mina e-cigaretter kan jag gå upp i och ned i och vara helt utan utan att jag märker någon skillnad. Men det jag inte kan vara utan är att hålla något i handen, dra in något (i mitt fall, vattenånga) i munnen och blåsa ut den. Det kallas psykologiskt beroende och det är jag. Men nikotinhalten har ingen betydelse för mig. Har försökt både med och utan nikotin, men vill inte vara helt utan på grund av att jag då går upp ännu mer i vikt. Då får jag i så fall kompensera med att dricka mer kaffe som också har en viss effekt på ämnesomsättningen. Annars är det så att koffein påverkar hjärnan så också nikotin. Koffein kan ge huvudvärk men kan också få huvudvärk att lätta. Kaffe kan ge ångest, du kan bli skakig, du kan få svårt att somna. Koffein är beroendeframkallande, den ökar produktionen av magsyra, höjer ditt blodtryck, minskar upptaget av kalcium, man kan få kraftig muskelvärk om man abrupt slutar med koffein. Man kan bli illamående, få yrsel, svårt att sitta stilla och hjärtklappning. Koffeinet medför att hjärnan töms på lyckohormonet dopamin och medför ett sämre järnvärde. Nikotin är både stimulerande och dämpande, pulsen ökar och blodtrycket stiger, under lätt arbete fördubblas ämnesomsättningen. Professor Hans Giljam säger att det är svårt att påstå att nikotin är farligt för en vuxen människa och att man inte ens har funnit att det är farligt för ett foster. Han menar också att det inte är beroendeframkallande. Ingen har blivit beroende av nikotinplåster i höga doseringar. Nikotin har antidepressiva effekter och ökar signalsubstanserna i hjärnan. Dessa hjälper till med att kommunicera kognitivt och känslomässigt. Man kan alltså få bättre minne, öka inlärningsförmåga. Nikotin hjälper också vid behandling av ADHD. Det finns faktiskt ännu fler positiva effekter av nikotin men det blir för långt. De flesta som har läst så här långt även om det blev lite tråkig läsning och upprepning har ju förstått att jag pratar för nikotin. Men jag är inte negativ till koffein heller. Det är bara att när man började att propagera mot rökning så hade man plötsligt gjort en helomvändning och drog in nikotinet i den propagandan. Rökning av tobak är farligt men det har inte med nikotinet att göra.

Under min läsning av olika artiklar blev jag också klar på att man skall dricka kaffe istället för thé om man vill ha mycket antioxidanter i sig. Kaffe har fyra gånger så stark effekt av antioxidanter som grönt thé. Alltså fortsätter jag att dricka kaffe med gott samvete och att suga på mina e-cigaretter. Ha en bra dag. Med eller utan nikotin och koffein.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s