En helt vanlig måndag.

Började dagen med strandpromenaden. Fick se soluppgången, alltid lika vacker över Medelhavet. Vindstilla på morgonen, men utöver dagen blåser det upp igen. Har det inte varit ovanligt mycket blåst i Spanien den här våren. Jag hoppas det i alla fall. Vill inte ha så mycket blåst, har haft nog av det på Lista i Norge och i Skåne i Sverige. Kan jag ha tagit den med mig hit också. Mitt stora parasoll hade ju blåst sönder när jag kom tillbaka från Sverige denne gången. Min son klarade dock av att laga det igen. Väldigt skönt. Men nu när jag sitter ute och skriver, får jag hålla i papper och allt som jag har med mig ut. Till och med mina solglasögon blåste iväg när jag inte hade uppsikt över dem.

Idag har jag inte varit så mycket ute som jag brukar härnere, hade lite papper att ordna inomhus. Det tar fortfarande tid att bli registrerad som fastboende härnere. Hade hoppats att allt var i ordning nu, men nej, så var inte fallet. Fick veta att jag måste ha min pensionsutbetalning till mitt spanska bankkonto i minst 3 månader innan jag kunde registrera mig. Hoppas att jag har ordnat med det idag. Jag har ju 3 pensioner, men har nu försökt att flytta över en av dem till mitt spanska bankkonto. Hoppas jag har lyckats. Det är inte alltid så lätt att ta reda på allt, åtminstone inte för mig som HATAR papper.

Jag håller just nu på att lyssna på en bok som heter SAPIENS av Yuval Noah Harrari. Den ger verkligen ett perspektiv på hur oviktiga vi är på denna jorden. Den ger ett långt utvecklingsperspektiv om hur kort tid vi har inverkat på jorden. Att vi som homo sapiens har överlevt neandertalaren är enligt denna boken bara på grund av att vi lärde oss att samarbeta med varandra bättre än de. Det kan ju vara något att tänka på. Det är på grund av att vi samarbetar, men också att vi har varit främlingsfientliga och att vi ofta har sett på vår egen grupp som bättre än de andra grupperna. Därför har vi inte satt lika stort värde på ”de andra” som ”vi själva”. Ja, så är det ju fortfarande. Vi tror att vi är bättre än dom och prövar att stoppa de andra för att inverka på oss. Vilket har blivit en omöjlighet eftersom vi idag har gjort jorden mindre genom media och transportmedel. Tidigare kunde vi ju leva ett helt liv utan att veta något om världen i övrigt, bara om den lilla klanen där vi befann oss. Då trodde vi att alla hade det likadant som vi om vi trodde att det fanns någon mer än vi. Så kan vi inte leve längre. Vi har också inverkat på naturen fortare än någonsin även om klimatförändringarna inte är något nytt i jordens historie, så går den tydligen snabbare efterhand som vi förändrar vårt sätt att leva. Boken förordar att vi borde ha stannat upp i utvecklingen som jägare/samlare och inte ha börjat med jordbruk. Den säger bland annat att vetet domesticerade oss inte att vi domesticerade vetet. Många tankar far genom mitt huvud när jag lyssnar på den. Men soluppgången är likafullt lika vacker som den kanske alltid har varit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s