Valborgsmässoafton!

Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ned och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar solen kysser liv i skog och sjö. Snart är sommarn här i purpurvågor, guldbelagda, azurskiftande ligga ängarna i dagen lågor…

Idag är det alltså valborgsmässoafton när man i Sverige firar att det är slut på vintern. Det är inte bara i Sverige man firar det. Även i Tyskland, Finland, Tjeckien, Estland och Lettland firar man sommarens intåg. Det är en tradition jag alltid har älskat. Minns många kalla kvällar vid brasans sken. Varm på framsidan och iskall på baksidan men fira sommarens intåg skulle man göra och sjunga av hjärtans lust ”vintern rasat ut…” Det kändes verkligen som att sommaren var på väg även om man stod och frös i vinteroverall och vantar som gjorde det nästan omöjligt att hålla fast i den där pinnen med korven som man måste grilla. Oftast trillade de av och blev en kolsvart korvliknande men inte korvsmakande grej. Men grillas skulle det och ätas skulle det. Nu var det många år sedan som jag var i Sverige vid Valborg och minnena har fått en guldkantad touch. Troligen var det inte lika fint som jag nu minns det, men saknar det gör jag. Skulle kanske försöka göra en liten brasa här ute på kakelplattorna. Jag har ju många vissna palmblad att bränna upp. Har ju gjort en raid bland palmträden igen. Ni kan inte ana vad vassa taggar de här palmbladen har på sina stjälkar. Helst skall man vinteroverall på sig när man jobbar med dem. Jag har fått diverse blodvite på benen efter att ha burit omkring dem. Om jag gör brasa här så kommer jag i alla fall inte att vara iskall på baksidan, sommaren har kommit lite längre här. Slipper att frysa numera. Går barfota på stranden varje morgon. Men klädvalet på stranden skiftar väldigt. Numera möter jag en ganska ung kvinna varje morgon som har långa byxor, jacka, halsduk och stor ryggsäck med mer kläder i. Hon är väldigt vänlig och trevlig, men jag har ännu inte tagit mod till mig för att fråga henne varför hon har så mycket kläder på sig. Men jag är väldigt nyfiken, där jag går barfota i t-shirt och shorts och fryser definitivt inte. Men hon kanske är allergisk mot sol på kroppen. Hon verkar att vara väldigt god vän med barfotadamen. Hon alltså som går barfota året runt på stranden. Motsatserna dras till varandra.

Kanske jag någon gång skall åka till Sverige en valborgsmässoafton för att åter få möjlighet att fira det på riktigt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s