Svenska akademien!

Underbar morgon som vanlige på stranden. Nu har fiskarna börjat komma. Varje fiskare har minst 4 metspön som de sätter upp i hållare längs strandkanten. Sedan står de där sidan om sina tält och snackar. En del tar en tupplur i medhavd stol. Jag har aldrig sett att de får någon fisk, men antagligen får de det eftersom de fortsätter att invadera stranden tidigt på morgonen. Lite senare på förmiddagen så är de helt försvunna. Kanske rensar de middagsfisken. Jag får hela tiden hålla Fluffy under uppsikt när vi passerar de här fiskarna, eftersom de har en del grejor med sig och Fluffys favoritnöje är att kissa på allt som ligger utslängt på stranden. Det är alltså inte populärt. Vi kommer nog att bli anmälda till polisen om jag inte lyckas få kontroll på hennes beteende. Men hon fortsätter att kissa, inte många droppar men likväl så att alla andra hundar skall veta att: ”Kilroy was here!”

Svenska akademien är illa ute idag. De har en i min uppfattning konstig kultur. Man snackar skit om varandra och hugger i ryggen. Man går också ut med detta offentligt i medier. Deras arbetsuppgifter består bland annat om att utdela nobelpriset i litteratur. Jag har alltid sett det nobelpriset som ett av de viktigaste nobelprisen, då de bygger på humaniora och tydligt visar ledamöternas engagemang i hela världens litteratur. Många närmast okända författare har blivit uppmärksammade över hela världen efter mottagandet av nobelpriset. Jag har också varit en av dem och det har tillfört min personliga litteraturupplevelse en del nya och spännande och ikke att förglömma språkligt välskrivna verk.

Nu säger dock svenska akademien att de inte kommer att dela ut nobelpriset detta året på grund av sandlådebråk i akademien. De är ju nu inte så många kvar att de kan skryta med en stor uppslutning kring frågan. Den ena efter den andra hoppar av och en del blir mer eller mindre tvingade att gå. Några få patriarker blir kvar. Trodde faktiskt inte att man skulle behålla någon som uttalar sig i media oerhört nedsättande om en av sina kollegor. Men patriarkens makt lever kvar verka det som.

Om man nu inte delar ut nobelpriset i år, räknas inte det som arbetsvägran. Jag trodde att det ingick i deras arbetsbeskrivning. Visst har de också andra arbetsuppgifter, men svenska akademiens ordlista är ju i det närmaste färdig, man bidrar med en del nya ord men det kan inte fordras ett väldigt stort arbete. Men de kanske har nog med att åka runt och bo de lägenheter världen runt som de förfogar över. Jag tänker ju att om man inte delar ut nobelpriset så borde man inte heller ha sitt arbeta kvar. Alla andra företag har ju möjlighet att avskeda sina anställda om de inte utför sitt arbete. Men det är ju så vist inrättat att staten inte har någon som helst inflytelse på Svenska Akademien. Den instiftades 1786 av Gustaf den III och det är bara Sveriges regent som har någon som helst inflytelse. Så jag ber kungen om att avskeda alla i Svenska Akademien för arbetsvägran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s