Portugisiska örlogsmän!

Är det någon här som vet vad portugisiska örlogsmän är? Själv trodde jag att det var någon form av sjömän från Portugal. Det är det alltså inte. Det är tydligen en slags maneter, som inte tillhör manetsläktet. Inte vet jag vilket släkte som de tillhör, men i Wikipedia står det i alla fall att de inte tillhör maneterna, utan något annat. Jag har hört att de hade synts på en närliggande strand till den jag tar mina morgonpromenader. Och därför förstått att de var giftiga, kan tydligen paralysera en helt så att man om man är ute och simmar så kan man riskera att drunkna. Och att de kan göra det länge efter att de är döda. Tentaklerna kan tydligen bli upp till 50 meter. Hur skall man då veta att man simmar bland örlogsmän om själva djuret är 50 meter ifrån en, men att man likväl kan bli paralyserad av deras tentakler. Nu låg dessa två uppspolade på stranden. Jag trodde först att det var en ballon, som hade väldigt vackra färger som skiftade i alla nyanser av blått. Tänkte faktiskt att känna efter på en innan jag insåg vad det var jag stod och tittade på. Då röt jag, ja, just RÖT till mina hundar att hålla sig borta. De blir ju också nyfikna när jag ställer mig och tittar på något. Hur farligt är det egentligen, de är ju inte precis ute och simmar i havet och har därför svårt att drunkna. Men kanske de kan bli paralyserade. Jag har inte hittat att man blir paralyserade i andningsvägarna och antager att det går över efter en stund, paralyseringen alltså. Så det värsta som kunde ske är kanske att jag fick bära några stela hundar till bilen, men antagligen hade de kunnat springa själv efter en stund. Men detta är bara mina hypoteser och har faktiskt inte en aning om hur farliga de är. Idag skedde dock inte något och jag såg inte till någon tentakel. Lade ut det på Face Book på La Marina sidan och har redan fått svar att jag borde anmäla det till myndigheten. Vilken? Och kan de prata svenska. Jag vet inte vad en portugisisk örlogsman heter varken på spanska eller engelska. Jag tror att jag avvaktar men anmälan. Det fanns ju många andra på stranden som också måste ha sett dem och kan prata spanska. Och om, vad gör myndigheten. Sätter spärrband runt stället där de ligger. Men det farliga är väl att det kan finnas väldigt många fler i vattnet. Kan man spärra av vattnet också och hur långt ut? Nu är det väl så att även om Medelhavet har badtemperatur enligt norska och svenska mått mätt. Alltså kring 18 grader, så är det i regel för kallt för någon att bada i Spanien. Finns dock någon frisk turist som vågar sig i vattnet, och också de där som går omkring med något kattliknande redskap ute i vattnet. Men de har alltid kläder på sig. Vet inte helt varför, kanske de är rädda för portugisiska örlogsmän. Jag har alltid undrat vad de egentligen gör ute i vattnet med de här konstiga redskapen som de trycker djupt ner i sanden. När jag har lärt mig spanska så skall jag fråga. De har en plastpåse bundet kring midjan, där de lägger något som jag inte har klarat av att se. Kanske ätliga snäckor? Varning!! Ät inte de där små musslorna/snäckorna som de ibland bjuder på vissa tapasrestauranger. De smakar bara sand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s