Strandbaren är tillbaka!

Nu börjar turistsäsongen. Strandbaren är tillbaka. Hittills har jag bara sett en av de tre som brukar finnas på ”min” strand. Jag tycker att jag kommer ihåg att de startade lite tidigare förra årets, men kan ha fel. Nu till pingst har de i alla fall startat. Och därmed också en massa människor som inte tillhör den ”vanliga” gruppen som jag brukar träffa på morgonen. Nu är det ett enda Hola, buenos dias, gutenmorgen, goodmorning. Fler språk kan jag inte förutom då de skandinaviska språken. Och Skandinavier kommer sig inte ens på att tänka att man kan säga godmorgon på sitt eget språk här. Men tyskar och engelsmän är helt säkra på att även spanjorerna får anpassa sig till deras språk, inte tvärtom. Men alla dessa språkförbistringar medför också att jag har gått och pratat en kanske knagglande engelska med svenskar innan någon av oss har kommit sig för att fråga den andre var den är ifrån. Men hur som helst turistsäsongen är här för att stanna en bra bit in i oktober. Lugnet är ett minne blott. Nu finns det en hel del som tager morgondoppet i medelhavet, för att inte tala om alla dessa strandjoggare. Ung, som gammal, i springångstil, spurtingstil, vanlig lunk och spänstig joggingstil. Alla visar upp sina ”goda” motionsvanor på morgonen här.

Läste ett inlägg om Trump som vanligt. Det har ju verkligen skrivits spaltmeter om honom. Just nu verkar fokuset ligga på hans otrohetsaffärer. Det sägs att hans anhängare bland de manliga släktet har ökat sedan det kom fram bevis på hans otrohetsskandaler. Ja, det var ju inte så konstigt. Är det inte så machomännen visar sin manlighet, genom att kunna ligga med så många som möjligt, helst yngre. Det har faktiskt inte förändrats så mycket under tiden som jämlikhetstanken har förts fram. Fortfarande är dessa Don Juaner ett bevis på manlighet. Ju fler desto bättre. Men samtidigt menar jag att varför lägga så mycket fokus på otrohet. Jag antager att det inte handlade om våldtäkter, eller hur. Båda var eniga om det då det hände? Värre är det väl när denna Trump lägger sig i politiken, det gör mer med världen än om han råkar hoppa i säng med än den ena, än den andra som vill ställa upp för makten. Låt honom ha så många kvinnor som vill ha honom utan att vi lägger oss i det. Det måste vara hans frus och hans problem, inte medias. Men politiken är inte bara hans problem.

Läste också en notis från ”Underbara Clara”, ni vet den där bloggen hon skriver. Hon menade att hon och de flesta andra kvinnor var uppfostrade sedan barnsben med att kvinnor skall orka och klara allt. Att hennes mamma, hennes mammas systrar och hennes mammas mamma alltid hade städat, hållit hemmet fläckfritt plus att de hade skött sitt arbete perfekt. Gått på jobbet en ledig dag för att bli färdig med det de inte hann under sin arbetstid osv, osv. Ja, jag är också helt säker på att det i regel är kvinnorna även i dag som håller Sverige och Norge rullande. Det bevisas väl också på att kvinnors stresshormoner ökar efter arbetsdagens slut, medan männens minskar. Men jag är inte säker på att det alltid är mammorna som har lärt sina döttrar det. Det kan kanske var samhället som ställer de kraven och döttrarna som inte protesterar, utan tror att det måste vara så. Att man måste vara duktig hela tiden. Jag har själv en dotter som gör allt det där. Inte kan sitta stilla och slappna av om det finns det lilla minsta att göra i hemmet eller med arbetet. Jag känner i alla fall inte igen mig själv i henne. Men det var hon som sade under sin tonårstid: ”Mamma hade du inte varit akademiker så hade barnavårdsnämnden kommit och tagit oss ifrån dig!” Då tänkte hon egentligen på att vi i vår villa i ett typiskt svenskt villasamhälle hade ankor i trädgården, hade ostädat inomhus, hade hamstrar, katter, hundar och kaniner springande omkring hela tiden. Och hade också fullt med grannbarnen hela tiden hos oss. Ja, hon hade rätt det var i det närmaste kaos hela tiden. I detta kaoset hade jag tentor att läsa in och blev ibland ganska sur över oljud, ungar och ljud överallt. Hon var en väldigt klok tonåring för när jag skrek i frustration, kan ni inte leka någonannanstans när jag skall läsa in till en tenta. Då sade den här kloka unga tonåringen: ”Mamma, du skall bara vara tacksam, eftersom alla dina kurskamrater måste gå ut och leta upp ett socialt liv, du har det här hemma och behöver inte anstränga dig för att få det!” Hon var och är klok. Skulle önska att hon ibland var lite mindre klok och bara tog för sig av livet.

Jag själv bör kanske tänka vidare på hennes ord, eftersom jag nu befinner mig i en situation där jag faktiskt behöver gå utanför hemmets dörrar för att få ett socialt liv och gör det inte!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s