Alicante och fiesta!

Som vanligt när man är i Alicante är det fiesta! Igår höll temperaturen sig ganska jämt hela dagen kring 33 grader i skuggan. Lite för varmt för att njuta i direkt solsken. Till och med de här tonåringarna höll sig inomhus en hel del. Låg dock även och solade i poolen på badmadrasser. Det gäller ju att bli brun, och bruna är de i alla fall. Mitt barnbarn är snart svart. Blir lite avundsjuk på henne när jag ser hennes färg. Här bor jag året runt i Spanien, men inte kan jag få den färgen som hon får på bara en vecka. Knallbrun och vacker är hon. Väcker en del uppmärksamhet bland det manliga släktet här i Spanien och jag får höra att ”mi nieta es mui guapa”. Förstår så pass mycket spanska att det betyder att mitt barnbarn är mycket vacker.

Vi hade bestämt att vi skulle fira hennes väninnas sista kväll med en tur till Alicante. Hon reser nämligen hem idag medan jag får njuta av mitt barnbarn ännu en vecka. Hoppas hon inte får det alltför tråkigt samman med sin gamla farmor. Vi åkte alltså in till Alicante på kvällen och det där med att hitta parkeringsplats var inte så lätt. Halva Alicante var avstängd på grund av fiesta. ”Mitt” parkeringshus var det kö till. Man fick hålla och vänta på sin tur tills någon annan bil lämnade platsen eftersom det var helt knökfullt. ”Min” parkeringsplats är dock det trångaste parkeringshus som jag någonsin har satt min fot på eller rättare sagt mina hjul. Tjejerna fick gå av och lotsa mig fram och tillbaka innan jag lyckades få in bilen på ett sådant sätt att de omkringstående bilarna skulle kunna komma ut. Vi gick alltså runt lite och det var verkligen feststämning överallt. De där underbart vackra nationaldräkterna som speciellt spanjorskorna och deras döttrar bär är en fest att titta på. Sedan gick det ju också runt en massa musikgrupper och spelade. Vid restaurangernas såg det dock ut som om de hade slagit ihop. De var avspärrade och stolar och bord var staplade på varandra. Ingen aktivitet. Fanns några få där man kunde slå sig ner. Men där var det också ett annat upplägg än normalt. Maten tillagades utomhus, jättestora paellapannor på eldar, helstekta grisar som grillades, patata, sangria i jättestora glas osv, osv. Man fick gå runt och peka. Mina tjejer tyckte dock inte om vad de såg. De ville se en meny. Kyparen tittade på dem som om de hade bett om månen. Men kom så småningom med en handskriven meny. De tittade på den och beställde något. Det som kom såg kanske inte så frestande ut, men vad kan man begära när alla kockarna var upptagna med att laga mat utomhus över öppna eldar. Jag tror inte någon av tjejerna blev mätta. Skulle nog ha gått med på det upplägget som det var dukat fram för. Men sånt är livet. De fick stå ut med sina beställningar. Det var också lite väl dyrt att beställa från en meny. Kyparen räknade ihop med papper och penna vad vi skulle betala och inte klarade jag av att hänge med helt när han räknade. Vi fick liksom inte någon annan lapp som visade vad vi hade ätit. Jag hängde med så mycket att min patata kostade 4 € medan hela notan gick på 65€. Så jag tror att tjejerna åt och drack för 30€ var. Dyr meny, som inte heller var god. Patatan var god med stekt ägg och stekta grönsaker.

Då jag fortfarande inte är bra i mitt ben, beslöt jag mig för att sätta mig på Mc Café och dricka en latte macchiato medan tjejerna gick runt i Alicante. Det var underbart att sitta där och ta in synen på alla festklädda och festglada människor plus en del turister. Spanjorerna kan konsten att sätta guldkant på vardagen.

Det blev ett ganska tidigt sänggående för tjejerna efter att de igen hade fått hjälpa mig med att lotsa ut bilen från parkeringsplatsen utan att jag helt förstörde de bilar som fanns i min närhet. Idag skall alltså väninnan resa och det är midsommarafton. Undrar hur vi skall kunna göra med den. Får se hur fantasien frodas efter flygplatsturen. Vi kan helt säkert inte fira den som man gör i Sverige.

Fiesta i Alicante

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s