Noche de San Juan!

Temperaturen ligger nu stabilt upp mot 34-35 grader. Måste nog skaffa ett skydd till bilen, ser att de flesta sätter upp skydd mot solen i framrutan. Just nu bränner jag mig på ratten. Väldigt glad för aircondition i bil och inomhus. På dagen orkar man inte göra så mycket, men jag och mitt barnbarn jobbade en del i trädgården. Hon mest. Hon var otroligt effektiv och klippte ner murgrönan i ett huj. Den växer ju som ogräs och jag hade bestämt mig för att klippa ned den till halva väggen eftersom det tar väldigt kort tid innan den börjar klättra in till grannen igen.

Vi hade läst om att man firar midsommarafton med eldar på stranden sent på natten så vi bestämde oss för att gå ut och äta ganska sent och därefter köra ner till stranden för att se vad som pågår. Jag frågade poolskötarna om eldar på stranden när de kom igår, men de verkade väldigt oförstående. Kanske min engelska är för dålig. De har ju bott här i mer än 20 år och borde veta, men vi bestämde oss för att i alla fall se efter om något pågick på stranden.

Båda har vi blivit lite förkylda, så både hon och jag går omkring med rinnande näsa, rinnande ögon, ont i halsen och bomull i huvudet. Men det är ju sådant som är normalt. Både virus och bakterier växer ju till sig i värmen. Men för en utomstående så hörs vi nog ganska konstiga där vi går omkring och snorar och nyser. Men mat måste man ju ha. Då det dessutom var VM-match mellan Sverige och Tyskland och mitt barnbarn är fotbollstokig så stannade vi hemma till första halvlek var avklarad. Mer fotbollstokig var hon faktiskt inte. Åkte alltså iväg och åt på Kinarestaurangen. Min favoritrestaurang för tillfället. Vi hamnade ovanför ett gäng svenskar som satt på baren nedanför och skrek och ropade iklädd blå och gula kläder. Vi kunde alltså fortfarande följa med i matchen genom dem. Mitt barnbarn tolkade ropen för mig. Jag fick veta att en del rop betydde att det var nära mål, men inget mål. En del rop att de, fotbollsspelarna alltså gjorde något bra på rinken, heter det rink? Låter lite som ishockey men jag kanske har fel. Kommer inte ihåg vad det heter på fotbollsspråk. När vi hörde jubel från en annan bar, så förstod hon att Tyskland hade gjort mål. Alltså det slutade med svensk förlust.

Vi avslutade måltiden och körde ner till stranden. Klockan var nu en timme för midnatt och temperaturen låg på 29 grader. Man fryser inte på kvällarna, men det är behagligt med värme utan sol. Direkt i solljus nu när termometern visar över 30 grader kan jag inte befinna mig i alla fall. Men 29 grader på kvällen känns bara underbart.

Väl på stranden var det så fullt med bilar på parkeringen att vi fick köra tillbaka och parkera en bit därifrån och gå ner. Ja, helt klart något pågick på stranden. Eldar överallt, massa människor som hade riggat upp bord, stolar, högtalare och eldar. Konstigt att inte någon eller något började brinna som inte skulle brinna. Hög stämning med eldgnistor flygande i alla riktningar. Det var nästan så att man var lite försiktig med sina kläder. En gnista kunde lätt flyga mot en. Vi stannade inte så länge, mitt barnbarn började bli sömnig efter en varm dag i solen med jobb. Vi såg alltså inte när de badade, vilket jag har lästa att man gör klockan 24:00 prick. Man går baklänges ut i vattnet och prick klockan 24:00 och när man kommer upp ur vattnet så skall man hoppa över 3 små eldar för att skaffa sig tur och lycka resten av året. Men vi märkte i alla fall av fyrverkerierna klockan 24:00 även hemmavid. Till och med grannarna här skickade upp raketer till hundarnas förtjusning. De började skälla och ville nog in till grannarna och ta raketerna.

Vi fick alltså inte en väldigt svensk midsommarafton men i alla fall en smakbit av det spanska sättet att fira midsommar på. Vilket ju var helt i sin ordning, det är ju i Spanien vi befinner oss.

Jag valde att inte gå på stranden med hundarna imorse. Helt säker på att jag hade fått jaga Fluffy hela tiden eller ha henne i koppel hela tiden, eftersom det säkert var mycket grillad och kvarglömd mat på stranden efter nattens äventyr. Hon har ju inte helt förstått att hon skall äta fettfri kost.

2 kommentarer

  1. Ja, inte sant. Det är olika sätt i världen att fira på, men underbart med variationer, även om jag ändå kan sakna midsommarstång och lekar här i Spanien. Men också fint att sakna, hade inte uppskatta de svenska traditionerna lika mycket annars.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s