Vardag igen!

Midsommarhelgen är slut och vi går mot mörkare tider. Det låter ju deprimerande i sig och här nere i Spanien kommer man ju inte att märka det lika tydligt som i Sverige och Norge. Här är det visserligen längre dagar nu än i vintras, men jag blev ju lika överraskad varje gång jag ringde till Sverige eller Norge i vintras, när jag satt i fullt solsken och hörde att det redan var mörkt lite längre norrut. Kändes nästan overkligt. Samtidigt så tycker jag faktiskt om mörkret, speciellt nu när det är så varmt. Det är väldigt skönt när solen har gått ner här och det fortfarande är 28 – 29 grader utomhus. Ljumma kvällar med cikadorna som spelar. Igår gick vi och mitt barnbarn visserligen in ganska tidigt på dagen. Det blev för varmt för oss båda. Tittade på TV redan på eftermiddagen, något som jag aldrig brukar göra. Men jag ville testa Netflix här. Jag har inte kunnat se Netflix här på nästan ett helt år men likväl betalat för det. Igår gjorde jag slag i saken och sa upp abbonemantet och fick då besked om att det var sista dagen som jag kunde se på Netflix. Vet inte helt varför men ville kolla att jag fortfarande inte kunde se Netflix här. Plötsligt kunde jag det. Inte visste jag att jag behövde säga upp abbonemantet för att kunna se Netflix. Återaktiverade abbonemantet och var ju då ”tvungen” att kolla att jag kunde se serier och filmer där. Så jag och mitt barnbarn satt inne och såg en lååång serie, inte slut ändå med luftkonditioneringen på. Det var faktiskt ganska behagligt. Det var också lite kul att kommentera vad jag såg. Normalt är jag ju ensam när jag ser på TV och det är inte samma sak att kommentera till sig själv eller hundarna vad jag ser eller mina reflektioner kring vad som sker på TV.

Vi satt alltså inne och såg på TV i den varma och vackra kvällen utanför, men ingen risk vi kan njuta av kvällarna varje kväll här hela sommaren. På vintern är det lite för kallt att sitta ute på kvällarna även här, även om dagarna är varma nog att sola på. Just nu är det ju tvärtom, man kan inte sola på dagarn eftersom det är för varmt. Får sitta i skuggan då.

Nu har alltså Erdogan befäst sin roll som diktator, det går tydligen ditåt med många länder nu. Folket vill tydligen ha stramare tyglar. Här i Spanien hoppas jag att det går motsatt håll. Kvinnorna här till exempel fick rösträtt 1931, tror jag. Men med Francos inträde tog man bort denna igen. Han införde åter att kvinnan var mannens egendom och hon fick varken arbeta utanför hemmet eller äga något. Och naturligtvis inte rösta. Hon hade inte nog kunskap för detta. Nu tror jag att det inte är längre än för 40 år sedan som kvinnan åter fick rösträtt i Spanien. Nu verkar det som att kvinnokampen går framåt med stormsteg. Nu måste minst 40% vara kvinnor i kommunvalen och av 17 ministrar på regeringsnivå är 11 stycken kvinnor!! Tänk när vi kommer dit i Sverige, det tager nog tid. Man har också infört 10 dagars pappaledighet när han blir förälder. Mamman har 13 veckors ledighet. Ja, klart en förbättring, men lång väg här. Man menar dock att om det går för fort så kommer det att bildas en opinion som kommer att bromsa upp framgångarna och att det är skälet till att man inte vågar yrka på mer ledighet för papporna.

Men det är i alla fall klart på väg framåt. Tänk bara 11 kvinnor av 17 ministrar. Underbart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s