Tjur i porslinsbutik!

Kom iväg till stranden ganska tidigt imorse. Ca halv 7. Då satt min ena son på ett flyg från Norge till Sverige. När jag hade gått min 5 kilometers runda satt min son på ett tåg på väg till Ystad. Det kändes nästan overkligt att tänka sig. När jag själv flyger tänker jag inte så mycket på att det går fort. Men när jag via messenger följde hans resa samtidigt som jag bara gick på stranden så blev det på något vis mer fattbart. Tänk vilka fortskaffningsmedel vi har skaffat oss. Ja, det är ju bara att tänka på att om jag inte hade haft bilen för att köra ner till stranden och istället skulle använda apostlahästarna så hade min strandpromenad nästan tagit halva förmiddagen. Nu transporterar jag mig dig på lite mer än 5 minuter, med bil. Undrar hur vi skall kunna anpassa oss till att använda mindre bil, flyg, buss osv. Har svårt att föreställa mig att vi kommer att klara av det, samtidigt som det troligen ur miljösynpunkt blir ett måste.

Men hur som helst morgonpromenaden på stranden vill jag inte vara utan. Idag blev vi jagade av en traktor. De är ju väldigt duktiga här i Spanien att hålla stränderna fina och det innebär att de kör med traktor och harvar sanden. På La Marinas strandsida kör man varje dag, medan man på Guardamar kör lite mer sällan. Idag när jag vände vid piren kom traktorn samtidigt. Jag tänkte att jag och hundarna går framför tills den är i fatt för att därefter gå åt sidan så att han kan köra förbi mig utan att köra över mina hundar. Jag gick och vände mig om flera gånger för att se när han kom närmre. Men ikke blev det så inte. Jag gick, han körde, vi höll ungefär samma avstånd hela tiden. Trodde knappt att det var möjligt att köra så långsamt, eller gick jag väldigt fort. I så fall har jag inte märkt det i andra sammanhang. Undrar om han tyckte det var lite kul att jaga mig. Han måste ha sett hur jag gång på gång vände mig om för att försäkra mig om att han inte hade kommit så nära att jag skulle rädda mina hundar. Jag tror att han hade lite kul när han gjorde det.

Det där med miljö och människor. Jag läser just nu (rättare sagt lyssnar på) en bok som heter Homo Deus, en kort historik över morgondagen. Jag blev ju lika uppslukad av boken Homo Sapiens. Den handlar ju bland annat om att vi söker odödlighet idag. Att någon är övertygad om att vi faktiskt nu kan bli odödliga. Undrar hur vi då skall klara miljökraven. Jag som menar att det bästa vi kan göra för miljön är faktiskt att dö. Att bli färre människor. Blir vi odödliga så kommer vi definitivt till att öka ännu fortare än vad vi gör nu. Finner vi på fler botemedel för sjukdomar kommer vi att bli fler och fler. Har läst att vi idag ökar med motsvarande ett Tyskland varje år och Tyskland är ju inte ett så litet land och är inte heller så glest befolkat. Ja, vad gör vi då om vi inte vill acceptera att folk dör. Att om någon dör så är det någons fel. Staten har gjort för lite för att se till att den personen överlever cancer, olyckor osv. Men kan vi bota alla sjukdomar så blir enda möjligheten att uppmana folk till fler extremsporter så att de åtminstone kan dö i en eller annan olycka. Miljön håller inte för det.

I Homo Deus skriver han också om terrorism. Att klart är terrorbrott bara skrämselskott, de har inte makt att förgöra ett land eller absolut inte en värld. Men reaktionen på deras skrämselskott blir det farliga. Det är där vi överreagerar. Han beskriver det som en fluga i en porslinsbutik kan inte skada butiken. Men om flugan får in en tjur i butiken, kan den surra i örat på tjuren så att tjuren blir tokig och ödelägger butiken. Flugan är alltså terroristerna, medan vi är tjuren. Vi kan ödelägga genom vår reaktion. Det låter kanske förfärligt men när han skriver att 7 697 människor har dött på grund av terror under samma tid som 3 miljoner människor dött av övervikt, så får man ju faktiskt ett perspektiv. Coca Cola är farligare än terrorbrott. Och det är absolut troligare att vi dör av Coca Cola och godis än på grund av ett terrorbrott. Prata om livsstilsförändringar. Absolut nödvändigt att sluta med välfärdsmat, godis osv. Om jag vill leva länge. Men sedan är det ju kanske inte det bästa för miljön om jag lever länge. Får se hur jag skall göra, vara snäll mot miljön eller mot mig själv??

En kommentar

  1. Hola! Trevligt att läsa i din blogg, första gången för mig. 🙂 Jag har förstått att de som städar på stränderna ska ge företräde till besökarna. Inne i Torrevieja ser man ibland krattning och hjulspår i vida svängar. Då har det legat folk kvar, vid 02-tiden på natten. Trevlig helg! 😍☀️🇪🇸

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s