Fotboll och religion?

Ännu en solig och varm dag. Numera är folk på väg till stranden redan klockan 07:00 här i Spanien. De kommer rullande med små vagnar, fullastade med parasoller, stolar, frysväskor fulla med mat och dryck. Håller sig nog på stranden hela dagen, men bruna eller brända är allesammans som jag möter på väg till bilen efter min tur på stranden. Inte konstigt att Fluffy och Pippi mest springer runt med näsan i sanden i hopp om att hitta en grillkorv eller något annat gott. Imorgon skall jag inte gå till stranden med dem, får gå en annan runda. Antingen måste jag ha dem i koppel hela tiden eller skrika mig hes på dem när de hittar allehanda mat, som speciellt Fluffy med sin bukspottskörtel inte får äta. Tror att jag hade kunnat sluta med att ge dem mat här hemma om jag bara hade tillåtit dem att äta all mat de hittar på stranden. Prata om matsvinn, men hundarna jobbar ju i alla fall för att matsvinnet skall bli mindre. De menar att allt går att äta och håller inte så noga reda på bäst före datum. Kanske en idé för oss också att fokusera mindre på bäst före datum och mer på att kolla om det är ätbart eller inte.

Idag skall tydligen Sverige spela fotboll mot England. Och igår vann tror jag Belgien över Brasilien. Ja, hela världen verkar att vara upptagen av fotboll. Endast 14 procent at USA:s befolkning anses tro på evolutionsteorier. Resten vägrar. I Sverige är jag ganska säker på att vi ligger lite bättre an, men i USA vill man alltså inte ge upp själarnas odödlighet för vetenskapliga fakta. Men samtidigt upplever jag att väldigt många i Sverige tror på fotbollens religion. Plötsligt, nej inte så plötsligt, det är nog så lite varstans i världen och har varit under en lång tid så måste man tror på fotbollen. Fotbollsreligionen är i mitt huvud lika illa som annan religion. Alla i Sverige blir så svenska!! Pratar som om de där 11 spelarna på planen gör oss till svenska! Personligen blir jag mer och mer förvånad över vad vi kallar svenskt. Det haglar klyschor som: ”vi kan klara det!2, ”Vi jobbar tillsammans!” Vilka vi?? Är det plats för mer än 11 spelare på planen?? Jag har liksom sett tendenser att i Sverige ger vi hellre upp själarnas odödlighet än att förlora VM.

I och för sig är jag ju glad över att man låter fakta tala för sig själv och ger upp själarnas odödlighet, vad nu en själ är för något. Jo, jag vet det är något som människan har funnit på för att kunna fortsätta inbilla oss att vi är viktigare än de andra djuren på vår planet. Hittat på för att inte skall acceptera att vi betyder lika lie som ett sandkorn i vår planets evolution. Men att ersätta det med att 11 personer på ena sidan av en gräsmatta som jobbar med att ta sig över till den andra sidan, blir i min värld lite absurt.

Politiken blomstrar ju också nu inför val och Almedalsveckan. Den blomstrar liksom fotbollen med ”svenskhet”. Jag själv får absolut inte något grepp om vad som är svenskt och vad som är allmänmänskligt. Trodde i min enfald att det var ungefär samma sak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s