Självkörande bilar!

Jag har nog berättat att jag lyssnar på Homo Deus av Yuval Noah Harari! Han beskriver både förtiden i Homo Sapiens och alltså nu framtiden i Homo Deus. När jag väl börjat lyssna så kan jag inte sluta. Hans genomgång och tänk är så logiskt att jag själv börjar undra över att jag inte har förstått samma saker. Han har många teorier om framtiden och självklarheter. Det är tekniken som kommer att segra, alltså datoriseringen. Datorn kommer att vara mycket intelligentare än människan någonsin kan bli. Läkare, ingenjörer och de flesta yrkesgrupper kommer att ersättas av algoritmer som är överlägsna i de flesta göromål, eftersom de bland annat kan hålla sig uppdaterade fullt ut på till exempel alla sjukdomar, något som en människa aldrig kan klara av. Så för människan blir strävan efter lycka, mening och evigt liv det som hon kommer att ägna sig åt. Vi kan tyvärr inte få något av det för evigt. Också väldigt logiskt.

Han varnar ju också för vår förstöring av planeten, att det de sista åren har gått för fort. Att vi förstör planeten för människan, inte själva planeten. Men han ser också att tekniken kan bromsa förstörelsen om vi människor tager till oss den. Bland annat tycker jag att han har en briljant lösning på bilproblemet. Han menar att eftersom många av oss vill transportera oss själva med egen bil, istället för tåg, buss osv, så kunde vi använda en pool av självkörande bilar. Alltså de flesta av oss använder ju inte bilen mer än någon timme per dag. Kanske för att ta oss fram och tillbaka till jobbet. Och en och annan semestertur, eller söndagstripp. Resten av tiden står bilarna stilla. Om vi hade en pool med självkörande bilar, så stod den utanför huset när vi skulle till jobbet och när vi skulle hem. Resten av tiden kunde andra använda samma bil. Låter klokt. Det finns väl en del logistikproblem att lösa, men tänk så många parkeringsplatser vi kunde vara utan och använda klokare. Tänk på alla bilar som inte behövde tillverkas. Vi kanske hade klarat oss med 1 miljon bilar istället för 1 miljard. Men man kan ju också fråga sig om vad alla de här machomännen skulle använda som penisförlängare om de inte hade bilarna att ta till. Ingen fight om Porsche, Mercedes eller BMW. Ingen fight heller om vilken bil som gick snabbast. Olyckorna hade gått ned till 0 eftersom en självkörande bil slipper att se till den mänskliga faktorn. Den mänskliga faktorn kommer alltid att göra något fel, ta någon onödig risk osv. Sedan har vi då ett kvarstående problem. Det är inte bra för miljön om fler överlever. Det har sagts tidigare och sägs igen, det är inte bra för miljön med att folk lever längre. Det bästa vi kan göra för miljön är kanske inte en bilpool, utan att se till och dö. Enligt honom är Gud redan död, och det förvånar mig ju inte. Jag är mest överraskad över att han har överlevt så länge som han har gjort. Religionen kommer att självdö, så vi behöver alltså inte vara rädda för att alla blir islamister eller kristna. Tvärtom kommer alla att anamma datorisering som nästa religion.

Nu är jag personligen ju där att jag inte vet om jag skall lyda doktorns råd och förändra min livsstil eller göra något gott för miljön, alltså inte leva för länge. Har ni använt alla de där apparna som finns om deadline, hälsa, blodtryck osv. Jag har kollat hur gammal jag skulle bli i appen: ”deadline.” Om jag där programmerar in optimal livsstil, alltså bra gener, aktiv, ingen alkohol, ingen rökning och äter väldigt sunt. Då blir jag alltså 128 år. Fantastiskt. Undrar om jag vill äta helt sunt i 50 år till, eller springa runt i skogen och samla nötter och bär medan jag håller mig aktiv hela tiden. Tänk 50 år till känns väldigt länge om jag skall ha tråkigt hela tiden. När jag istället programmerar in en mindre sund livsstil men mer realistisk för hur jag lever idag, då blir jag bara 86 år. Kanske det är nog. Jag måste ju tänka på miljön också. Som ni märker har jag alltså inte kommit fram till något beslut när det gäller min livsstilsförändring. När jag ställer upp frågan så där med att leva och ha kul eller leva och ha tråkigt så känns det ju inte så svårt. Vem vill leva och ha tråkigt i 50 år??

Men när jag mäter min puls på en av apparna så förväntas jag faktiskt bli över 90 år, och det är bara på grund av låg puls. Den appen tycker jag bäst om den för den säger dessutom att jag är vältränad bara genom att mäta min puls! När jag via dessa fantastiska appar mäter mitt blodtryck, har jag väldigt svårt för att se att hälsoundersökningen var rätt. Där har jag ett systoliskt tryck på 120 och ett diastoliskt på 44!! Slå det. Pulsen ligger bara på 55. Den verkar till att vara rätt, och vem skall man lita på? Läkaren eller tekniken? Jag föredrar tekniken, läkaren är bara människa! Men alltså jag skulle kanske gå till ättestupan med en gång. Det kan inte vara bra för miljön att jag lever i 50 år till. Det verkar dessutom ganska jobbigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s