Åsiktsfrihet!

Det börjar onekligen bli varmt här nu. Hemma hos mig i eftermiddag kröp termometern upp till 36 grader. Men vi är lovade att det skall bli lite varmare än så. Lovade och lovade, kanske hotade. Själv klarar jag mig bra med 30. Termometern i poolen visar nu 33 grader. Men det känns faktiskt ganska skönt för en värmeälskande själ som jag. Vatten svalkar likväl tycker jag. Nu är det fler tält på stranden på morgnarna. Det är ju klart lite svalare nere vid havet, även om jag tippar att också havet ligger på runt 30 grader. Jag kan förstå att folk går ner dit för att sova. Imorse såg jag dock ett tält, det såg ut som sådär ett tvåmannatält, ganska litet alltså. Men när jag gick förbi där så kröp det först ut en tonåring, sedan en till, och en till och ännu en. Jag tror att de har haft en ganska varm natt i det tältet, eftersom de måste nästan ha sovit ovanpå varandra. Men de såg nöjda ut.

I eftermiddag när jag var och handlade så trodde jag nästan att jag hade kommit tillbaka till Norge. Det var fullt av norrmän på Mercadona. Och om man är norsk, svensk eller dansk härnere så tror man inte att någon förstår vad man säger så det man säger, säger man väldigt högt. Drar sig inte för att ropa till varandra tvärs över butiken. Jag hör aldrig spanjorerna göra det, men de bor ju här. Turisterna har alltså verkligen invaderat nu och man skall akta sig för att vara ute på vägarna. Köer överallt förutom siestatid. Det verkar som också Skandinavierna föredrager att sitta stilla i båten när det är som varmast på dagen.

Man läser så mycket kul till trots för nyhetstorkan på sommaren. Läste en insändare idag som ville att tobak skulle klassas som narkotika och förbjudas överallt. Också hemma hos sig själv. Hans argument var underbart att läsa. Han skrev: ”Det går att sluta röka. Eftersom jag gjorde det för 50 år sedan så kan alla.” Fantastisk att tänka så, så enkelt livet blir. Inga bekymmer. Så här är det, bara att förhålla sig till. Nu är jag väldigt mycket för åsiktsfrihet, men är lite osäker på om det faktiskt är accepterat att tänka och mena det man själv menar om inte omgivningen menar likadant. Till exempel om man tänker annorlunda kring invandring, män, skola, sjukvård. Får man lov det. Trodde att man fick det i ett demokratiskt samhälle. Men ser ju mer och mer att det kommer hotelser om man skriver eller säger något som inte den andre menar. Jag vet inte var de har fått för sig att man kan skrämmas till att tycka likadant som den som hotar. Hör ju uttryck som: ”Så kan du inte mena.” Osv. Jo så kan just jag mena. Under metoo kampanjen till exempel så skulle alla mena att män var svin. Det var helt okey att vända sig mot en hel grupp. Om någon inte höll med så försökte man tysta dem. Men alltså män är inte alltid svin. Ja, jag är feminist och är stolt över det. Men vi ger oss ofta på en grupp. Just nu är det väl att vi måste vara negativa till invandring. Jag, är inte det. Men också jag kan se att vi har misslyckats med integrationen och att det är den vi måste bli bättre på. Men även om jag inte såg det, så är jag faktiskt i min fulla rätt att mena något annat, så länge jag är svensk. Än har vi väl inte kommit till Nordkoreas eller Kinas politik, där man skall tysta oliktänkande.

Ja, det var en suck om åsiktsfrihet. Nu skall jag gå och hoppa i poolen. Svårt att tänka också i värmen. Har lästa att man skall röra sig så lite som möjligt när det är så här varmt. Enig i den åsikten, men det beror på att jag faktiskt inte orkar att röra mig. Bara att sätta mig i bilen för att åka och handla känns som ett helt företag i värmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s