Miljö och bilar!

Idag lurade jag min ”sleep cycle” app, (eller mig själv). Den väckte mig 05.45 och jag kände mig faktiskt ganska pigg och utvilad då som man tydligen gör när man blir väckt när man är inne i en mera ytlig sömn än när man väcks i djupsömn. Tyckte likväl att det var lite tidigt att gå upp så jag låg kvar i sängen. Visserligen började hundarna som alltid leva cirkus i sängen som de gör när de märker att jag vaknar till. Men till trots för det somnade jag naturligtvis och vaknade lite för sent för att kunna gå på stranden utan att störa alla solbadare. Vaknade inte förrän 07:00, så jag bestämde mig för att gå en tur på lite ikke upptäckta vägar här i La Marina. Ja, klart de är upptäckta, men inte av mig. Gick i riktning San Fulgencio men vände in på en mindre väg som gick längs med en kanal i riktning stranden. Den var helt tom för bilar, människor och hundar, bara vi. Hundarna kunde springa lösa utan risk att bli överkörda. Och i början så gjorde de det också, sprang alltså. Pippi kom dock på efterkälken mer och mer. Det hade ju blivit så pass sent på dagen att solen inte bara hade gått upp den började också stiga högre och högre på himmelen och därmed varmare och varmare. När jag såg på Pippi förstod jag att vi måste vända, kunde inte utforska hela vägen. Tidvis fick jag bära Pippi på tillbakavägen. Hem kom vi i alla fall och Pippi drack och drack, nu ligger hon helt utslagen, orkar varken äta eller röra sig. Fluffy är av lite hårdförare virke så hon har klarat av att äta i alla fall. Såg på min klocka att vi hade gått, 6,5 kilometer och jag hade gått 9663 steg. Då kan man tänka sig hur många steg Pippi hade fått ta och dessutom det på 4 ben. Klart hon är uttröttad.

Idag stod det i tidningen om att man skulle öka biltillväxten i Sverige, att antalet bilar på 1000 människor i Sverige bara är 540 stycken medan EU genomsnittet ligger på 570. Inte för att jag vet om det är sant. Den som skrev menade att makthavarna måste anpassa sig till människornas resvanor inte tvärtom. Undrar om miljön är enig i det. Den kanske inte bryr sig så mycket om vem som har flest bilar elle inte. Verkar som om den reagerar oberoende av det. Men det verkar likväl som om det börjar bli en opinion mot politiken kring bilar och bilkörning. En av Expressens skribenter menar också att bensin och dieselskatten borde vara mindre ute på landsbygden än i storstäderna. Och att vi kanske skulle göra mer för miljön om vi faktiskt behöll kärnkraften och inte avvecklade den helt och hållet. Ja, det är väl lite som att välja mellan pest och kolera, men visst skall vi minska fossila utsläpp så kanske vi borde tänka om. Vindkraften har ju inte haft sina bästa dagar i Sverige denna sommaren och 70% av elproduktionen har kommit från kärnkraftverk i sommar. Alltså måste vi väl importera energi efter att vi har lagt ner kärnkraftverken. Undrar varifrån den importerade energien kommer från. Kärnkraftverk??? Ja, inte vet jag. Ja, det är inte så lätt att vara miljömedveten. Det är ungefär som nyttiga och onyttiga födoämnen. Ena dagen skall man äta detta och nästa dag är det närmast giftigt. Har dock inte hört någon säga att vi måste äta mer socker, så där har det funnits en lång enighet. Men gott är det. Likadant är det med bilkörning. Skönt är det att kunna komma dit man vill, när man vill. Jag själv köpte ju en dieselbil för lite mer än 1 år sedan. Trodde faktiskt att den var bra för miljön. Och det var den visst, men tydligen inte så bra för människor, så nu kör jag bara och tankar diesel efter mörkrets inbrott och känner mig då som en miljöbov, som inte bryr sig ett dugg om att mina barnbarns, barnbarn inte har en sund jord att leva på. Ja det skall inte vara lätt att leva upp till alla regler och inte ens sunt förnuft är lätt längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s