Att jämföra Norge och Sverige.

Jag har ju bott och levt i både Norge och Sverige och nu i Spanien. När jag flyttade till Spanien förväntade jag mig stora skillnader, men inte när jag flyttade till Norge. Blev lite intresserad av att ta reda på mer om mina fördomar, respektive fakta. Här kommer resultatet för de som är intresserade.

Om du skall leva med samma standard i Stockholm som i Oslo måste du ha nästan 55 000 kronor i Oslo medan det räcker med 42 000 kronor i Stockholm. Bland annat är mjölken nästan dubbelt så dyr i Oslo. Nästan 20,00 kronor i Oslo, medan det räcker med 10,00 kronor i Stockholm. 1 kilo biff i Stockholm kostar 157,00 kronor medan du fåt betala 257,00 kronor i Oslo. Importerad öl 16,00 kronor i Stockholm och 32,00 kronor i Oslo. Cigaretter 60,00 kronor i Stockholm och 126,88 kronor i Oslo. Och så blir det ramaskri i Danmark när man hotar att höja cigaretterna till 125,00 kronor. Köper du en Wolkswagen Golf i Stockholm får du betala 200 000,00 i Stockholm medan priset i Oslo ligger på 326 000,00 kronor. Uppvärmning, elektricitet, vatten osv beräknas kosta ca 728,00 kronor i Stockholm och 2050,00 i Oslo. Barnpassning är ännu värre. Full dag i barnehage/dagis/nattis i Stockholm 1260,00 och i Oslo 3 240,00 kronor. Oron för kriminalitet ligger dock lite lägre i Oslo än i Stockholm. Stockholm är dock dubbelt så stor till invånarantal än Oslo. Liksom tilltron till sjukvården och kostnaden för vården. Till trots för att det man själv betalar för sjukvården och högkostnadsskyddet ligger högre i Norge än i Sverige. I Sverige får man dock själv bestämma om man vill komma till akutmottagning direkt eller gå via en remiss/henvisning. Får betala större egenandel om man kommer dit utan remiss. Högkostnadsbeloppet i Norge ligger på 2258 kronor och i Sverige på 1100 kronor, men likväl klagas det mer i Sverige än i Norge på kostnaden. Bedömningen av livskvalitet ligger dock högre i Stockholm än i Oslo.

Fler skillnader: Sverige: 449 964 kvadratkilometer, Norge: 385 199 kvadratkilometer. Skog i Sverige 65%, i Norge 25% av BNP. Odlad jord i Sverige 6,8%, i Norge 3%. Galdhöiggen 2469 meter över havet, Kebnekaise 2111 meter över havet.

Slutsats: Man skall jobba i Norge, men bo och handla i Sverige.

Skrivet av en norsk kvinna som flyttat till Sverige: ”I Norge arbetar man för att ha fritid. I Sverige är man mer upptagna av jobbet och har mindre fokus på tiden efter jobbet. I Sverige stör man inte varandra i jobbet, men fikar desto mer. Kanske beroende på längre arbetsdagar (min anmärkning). I Sverige fler möten. I Norge bestämmer chefen, i Sverige diskussioner för att uppnå konsensus. I Sverige umgås arbetskollegor mer efter jobb än i Norge.

I Norge äter man en ”rejäl” middag på kvällen. I Sverige äter man en ”rejäl” lunch. Mycket mackor i Norge. Norge klarar sig lätt med 30 minuters lunch, i Sverige vanligt med 1 timme. Men i Norge har man bara 3 sorters ostar, nämligen: gulost, brunost och gammelost. Ganska otroligt. Så något av dessa ingår på mackan. Man har oftast inte hört talas om gorgonzola, brieost, havarti eller alla andra ostar.

Någon har sagt att Norge är: ”Världens rikaste U-land”, speciellt när det gäller vägar. Hela Norge är ett enda stort vägarbete. Men också att det tar tid för att få saker gjorda i Norge. Nationalism ses som något fint i Norge, men är närmast ett skällsord i Sverige. Söndagarna är vilodag i Norge. Arbetsförhållanden är lugnare i Norge och arbetsdagen kortare och lönen är högre. Sverige lyder regler. Svenskar kommer i tid till möten, norrmän ett par 10 minuter för sent. I Norge är är detaljplaner för bygge mer detaljerade och mer påverkade av politiska beslut.

Försörjaridealet och retoriken om kvinnors och mäns separata sfärer har haft ett starkare fäste i den norska politiken än i den svenska. Också bland kvinnogrupper. I Norge har man ”guttefest” och ”jentefest.” Liksom ”gutteresor” och ”jenteresor.” I Norge har jag hört kvinnor som lagar mat till flera dagar till sin man innan hon reser till exempel på en jobbkurs. Män i Norge rekryteras i högre grad än kvinnor till högre studier. Inte så i Sverige. I det totala hemarbetet ligger Sverige i topp när det handlar om jämlikhet mellan könen. Svenska män tager till exempel mest del i omsorg om barn, matlagning, diskning och städning, men männen i Norge gör mer trädgårdsarbetet och underhållsarbete än den svenske mannen. Lönegapet mellan könen är dock större i Sverige än i Norge.

Vi har alltså mycket kvar att jobba med i Sverige också. Spanien skall vi inte nämna på samma sida när det handlar om jämlikhet även om de har en regeringssammansättning som säger något annat. Spanien har flest kvinnliga ministrar, så kanske något rör på sig även här.

Vet inte om någon annan än jag har något intresse av alla dessa fakta och tyckande. Men jag tycker det är ganska kul att läsa om det, så att jag förstår att det inte bara är jag som har gjort dessa iakttagelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s