Poliser på stranden och att lära barn och vuxna sociala regler!

Lite senare än vanligt på stranden imorse, dessutom var det ju söndag, då man inte skall gå på stranden på grund av ett överflöd av fiskare som verkar till att ha övernattat där med hela familjen och utrustning i massvis. Imorse var det dock tomt för fiskare och också folk. Mötte dock en man med chihuahua, 6 stycken. Ja, sant han hade 6 stycken små chihuahua i koppel. Jag som inte klarar av att gå ut med 3 hundar i koppel. Mina var lösa, men på vanligt vis så var det ju inte malteserna som lät, det var chihuahua som hördes. Pippi vågade inte ens tittat på dem, även om de väger något kilo mindre än hon gör. Fluffy närmade sig dem försiktigt men bara nosade på dem. Ägaren försökte att lugna ner de små bestarna som såg ut att vilja anfalla både mig och mina hundar. Små hundar låter mer än stora och är definitivt hetsigare. På vägen tillbaka från stranden mötte jag lite andra hundägare. De berättade att det tydligen hade varit någon form av razzia på stranden. Poliser hade invaderat på morgonen, motorburna på stranden och delat ut böter och skrivit upp folk på löpande band för att de hade hundar med sig. Någon av dem beskrev sig själv som att de nu var att betrakta som kriminella. Ja, vi vet ju att man inte får ha hundar på stranden på sommaren här, men det är ju just därför jag tar min promenad på morgonen och plockar naturligtvis upp efter mina hundar. Jag skall fortsätta med mina tidiga morgnar. Bättre att vara ensam på stranden än att möta en massa poliser. Om jag försover mig fler gånger så får jag välja att inte åka ner med dem till stranden den dagen. I slutet av oktober brukar det vara fritt fram igen. Vi finner våra vägar att kringgå lagen. Hoppas att poliserna inte har nattskift. Klockan 06:00 bör det väl vara lugnt.

Norrmännen åkte hem till Norge igår. Känns lite tomt. Vi hade en liten avskedsföreställning inne hos belgarna igår eftermiddag, innan de åkte. Känns som om vi har fått väldigt god kontakt och kommer definitivt att sakna dem här. Mina belgiska grannar frågade om jag hade sett poolskötarna igår, men det hade jag inte, hade glömt att de skulle komma på lördagar. De kom idag istället, söndag. Hade valt att vara ute med sina vänner i båt igår. Det var dem väl unnat. Bassängen klarar sig bra en dag extra. Specielllt nu när det bara är jag som badar i den.

Igår lyssnade jag till David Eberhards bok ”Hur barnen tog makten” och idag läste jag i tidningen om en rektor vid namn Hamid Zadar vid Sjumilaskolan i Göteborg som hade ungefär samma uppfattning. Ingen som har läst min blogg över tid kan tro på att jag är emot invandring till Sverige. Absolut tvärtom. Men jag kan likväl få en mängd tankar på och omkring vad man kräver av invandrare och barn i Sverige, men också i Norge. Nu är det väl så att vi i Sverige har strängare invandringsregler än Norge efter massinvandringen. Lagen skulle ju vara tillfällig, men verkar att ha permanentats och vi har nu i Sverige en av de strängaste lagarna för invandring. Men vi gör likväl inte så mycket rätt tror jag när vi skall integrera de nytillkomna till Sverige. Rektorn vid Sjumilaskolan tog i med regler och krav på skoleleverna. Det är väl knappt tillåtet. Jag har fått för mig att det är eleverna och föräldrarna som skall bestämma över vad man skall och inte skall göra i skolan. Har fått uppfattningen att lärarna som borde vara de som vet bäst, inte har något alls att säga till om när det gäller undervisning. Denna rektor införde bland annat mobilförbud i skolan. Borde göras på alla skolor. Kan hoppas på att det kommer. Förstörde ett barn något i skolan fick denne en räkning för kostnaden, och det var den reella kostnaden inte någon påhittad. Föräldrarna fick betala för skadegörelsen. Klart som korvspad tänker jag. Det är faktiskt föräldrarna som skall sätta gränser, inte skolan. Där skall eleverna vara för att lära sig saker. Men grundläggande regler som att tacka för maten. Äta snyggt och inte kasta sig över mat, vänta till de vuxna har tagit mat. Inte ta all desserten utan att tänka på resten av familjen, gästerna. Resa sig upp för äldre och gravida på bussen. Osv, osv i en lång räcka, det är föräldrarnas uppgift. Och det är för barnens egen skull de får lära sig sådana grundläggande regler. De kommer att bli mer omtyckta och respekterade som vuxna om de tidigt har lärt sig att respektera andra och lärt in grundläggande hövlighet. Idag ser man mer och mer exempel på att barn alltid blir först serverade i hemmet för att de därefter skall hålla sig lugna. Är det den kunskapen de behöver som vuxna, att alla tager hänsyn till dem och att de inte behöver ta hänsyn till någon. David Eberhard pratar också om att vi har uppfostrat lättkränkta barn och ungdomar. Ingen får kalla dem något eller säga något till dem som de inte tycker om att höra. Ger dem på ett sätt en syn på omgivningen att det är upp till dem att bestämma vad andra får säga till dem eller inte. Kanske de behöver lära sig att också ta emot lite negativ kritik. De kommer ju annars att bli ganska besvikna på livet när de blir vuxna och utsätts för detta utan att längre ha rätt att förbjuda chefen att säga något negativt till dem. Men klart samma sak gäller invandrare, har man inte lärt sig något så kan ingen begära att man vet hur det skall vara. Vi måste ställa krav och sätta gränser, det visar att vi bryr oss. Det är varken snällt för barnen eller för invandrarna att inte ställa krav och berätta vad vi bör bör och måste göra för att bli omtyckta och accepterade, inte bara av våra föräldrar.

Skolan skall lära ut annan kunskap, men också där brister den. Mycket på grund av att lärarna också måste få ungdomarna att förstå att det är viktigt att lära sig, men också att de försöker inbilla dem att det är kul. Nej, det är inte kul att plugga glosor eller årtal, men det är likväl en viktig del i undervisningen eftersom de då lär sig hur man lär sig, att det också innebär ett hårt jobb, inte bara kul. De kan inte analysera en text eller ett budskap om de inte först har lärt sig något om det som texten tar upp eller innebörden av ett budskap sett från olika håll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s