Sömncykel och självkänsla!

Idag är det moln på himlen och temperaturen var inte mer än 22 grader när jag körde till stranden. Det syntes på vägarna att det hade regnat igår. Massor av sand hade sköljts ner från lite högre liggande bebyggelse. Men tack vare att det efter regnet igår kom solsken och värme så torkade alla mina dynor som hade blivit blöta, även de i tältet. På stranden kom min strandhobbit som har varit försvunnen sedan maj eller juni månad. Inslaget var så välbekant att både han och jag stannade upp och såg med ett stort leende på varandra. Och hälsade varandra en god morgon. Han joggade som vanligt med snoppen svängande hit och dit. En naken man kom cyklande. Det har jag inte sett där tidigare. Han cyklade fram och tillbaka på stranden medan jag gick. Gör det inte ont? Ja, inte vet jag. Jag har ju aldrig försökt att cykla naken med snopp. Men personligen så vill jag helst ha vadderade cykelbyxor när jag skall cykla en längre sträcka. Är helt säker på att det skulle göra ont och jag tänker att det är väl ännu värre om man har en snopp som utan skydd hänger och slänger.

Grannarna börjar försvinna nu. Engelsmännen har redan åkt iväg och belgaren körde tidigt imorse. Hans fru åker imorgon. De åker ju inte tillsammans, då hon inte tycker om att åka bil och han vägrar att ha henne med i sin bil utan valium om hon skall åka med honom. Hon flyger alltså imorgon tillsammans med sin lilla hund. Den är lika stor som mina hundar och samma ras.

Min app ”sleepcycle” som väcker mig på morgonen när jag sover som ytligast sade inatt att den beräknade att det var en kort natt eller tupplur. Helt riktigt. Jag kunde inte somna förrän klockan var nästan fyra och den väckte mig 05.59. Min sömnkvalitet var bara 21% säger den, men det ser inte så ut på kurvan. Det verkar som att jag med en gång gick in i djupsömn. Snarkade faktiskt bara i 2 minuter. Det är rekord. Genomsnittligt brukar jag snarka i lite mer än en timme. Den spelar ju in mina snarkningar också så att jag kan lyssna på hur jag låter. Själv tycker jag inte jag låter så väldigt mycket, men det är ju en subjektiv bedömning. Den mäter pulsen också på mig och den ligger i snitt på lite under 60 slag i minuten. Ja, man skall ju ha något kul för sig när man är pensionär.

Idag är det lördag och lite kallare, känns skönt. Det är marknad nere vid Lidl och kanske går jag dit. Får nog snart täcka min pool igen så att vattnet kan fortsätta att hålla si så där en 30 grader. Jag tycker det är ganska lagom.

Självbild, självkänsla, självförtroende, självupptagen, stöddig. Ja en massa ord som jag funderade över. Lyssnade till Stefan Einhorns bok ”Konsten att göra skillnad”. Han skriver där bland annat att för att få bättre självkänsla behöver man fokusera mindre på sig själv och mer på andra. Visserligen på ett positivt sätt. Inte att man skall gnälla och klaga på andra utan visa vänlighet och omtanke. Självupptagen blir jag ju när jag har en dålig självkänsla, likaså när jag har behov av att vara stöddig. Det är då jag framhäver mig själv i hopp om att börja tro på att jag är bra nog. Det har tyvärr motsatt effekt. Han skriver många bra saker med många guldkorn. Han menar att vi har ett belöningssystem i hjärnan som njuter av att vi gör saker som, samarbeta med andra, le mot andra, ge komplimanger till andra, göra goda ting, äta god mat och ha sex. Jag är definitivt böjd att hålla med honom. När vi slutar att tänka på vad andra tänker om oss och istället fokuserar på att få andra att må bra och bli glada, så börjar vi själva också att må bättre. Jag skall kanske försöka att gå utanför huset här och se vem som kanske behöver hjälp. Det kan ju vara bagateller. Skjutsa någon någonstans som behöver det, hjälpa någon att bära och framförallt le mot omvärlden och den ler mot mig. Skratt smittar. Det där med sex får jag hoppa över. Känns faktiskt inte så viktigt för mig och har absolut inte funnit någon som jag skulle vilja ha sex med. Låter det negativt. Ja, just det där att jag inte har funnit någon som jag vill ha sex med är ju absolut negativt, eftersom det ligger lite underförstått att jag inte har hittat någon som duger till mig. Det är inte helt så jag menar, men klart jag ställer en hel del krav på någon som jag skulle ha sex med. Är alltså redan där kritisk mot omgivningen. Men det kan inte vara nödvändigt att ha sex för att jag skall må bra. Stefan Einhorn drar också fram att fler och fler ungdomar går på psykofarmaka eftersom de inte pallar stressen i skolan. Samtidigt är det ju ett tankekors att skolresultaten sjunker och att skolan ställer mindre och mindre krav på eleverna.

Men alltså jag skall gå utanför huset och försöka få någon annan på gott humör, jag kan väl börja där. Det finns ju så många underbara människor därute. Och idag har jag redan mött 2 personer som har fått mig att skratta. Nämligen min strandhobbit och han som cyklade. Kunde ju inte låta bli att le när jag tänkte på att det måste göra ont att cykla med snoppen bar. Det är kanske inte den glädjen jag skall sprida, låter faktiskt lite som skadeglädje och det vill jag ju inte hemfalla åt. Det blir bara ett skratt då, inte riktig glädje. Han menar, alltså Stefan Einhorn, att vi alla kan göra skillnad. Jag sopsorterar inte. Det gör man inte så väldigt här i Spanien. Ja, jag skiljer ju ut glas och plastflaskor, men inte burkar och annat. Det hamnar i samma container. Alltså måste jag hitta på något annat som jag kan göra skillnad i. Jag kör ju inte heller en hybridbil, och jag flyger när jag skall till Norge eller Sverige. Men jag ger lite pengar till tiggarna, men många ser ju det som negativt. Ja, jag får ju tänka vidare, men jag kan ju i alla fall le mot mina medmänniskor och berätta för dem när jag tycker att de gör något bra, eller har kläder eller annat på sig som jag beundrar. Jag får börja där och som sagt tänka vidare. Är inte helt där att jag på vinst och förlust åker ner till utsatta länder för att arbeta som volontär. Men det kommer kanske. Kan man ha hundar med sig där?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s