En sorgens dag! Varning för fara!

Har kollat lite statistik idag för att försöka förstå. Sjöbo skiljer sig verkligen ut i riksgenomsnittet. Varför?? Måste försöka att förstå. 39,4% av Sjöbos befolkning röstar alltså på SD. Där bor enligt kommunupplysningar 18 514 invånare. 1775 är utrikesfödda (en felkälla är att detta inte är uppdaterat till 2018, eftersom det inte kommer in på nätet förrän årets utgång, men det är de siffror jag utgår ifrån eftersom jag inte hittar de nyast). Av dessa utrikesfödda är 43 stycken från Syrien, 36 från Afrika, 28 från Afghanistan och 11 från Somalia. Från Polen 349, Danmark 321, EU övrigt 311, Asien 113, Tyskland 89, Finland 82, Norge 59, Island 8. Jag skall inte tråka ut er med fler länder. Eftersom jag har hört en del av de som bor i Sjöbo uttala sig om invandrare i allmänhet, har jag förstått att det främst handlar om de som är från Syriens, Afrika, Somalia och Afghanistan och kanske också de från Eritrea (3 stycken). Kanske romerna också räknas in dit. En del av dem är ju faktiskt svenska medborgare. Eftersom vi i Sverige har cirka 50 000 romer som är svenska. Men det räknas nog inte. En gång romer, alltid romer?? Inte svensk, liksom samer och annat löst folk?? Hoppas ni förstår att jag är ironisk!

När jag sitter och närmast gråter över vad Sverige har blivit så kan jag inte undgå att märka att större städer och städer där utbildningen är högre generellt, röstar inte i lika hög grad på SD som mindre kommuner där utbildningsnivån ligger lägre. Varför??

Tror inte att det handlar om att man har fler invandrare eller färre invandrare. I Lund till exempel röstade bara 12,4% på SD och där har man 25 097 utrikesfödda av 121 274 invånare. Alla är klart inte från Afghanistan och Syrien. I Malmö där cirka var tredje person (333 633 invånare, 110 464 utrikesfödda) är invandrare röstade 17,0% på SD. Det går inte att jämföra med Sjöbo, där alltså 39,4 % röstade på SD. Nej, Sjöbo skiljer sig ut, nu som tidigare. Verkar som att när man en gång har skilt sig ut från övriga Sverige så fortsätter man detta. Kan handla om att man känner sig avvisad och den känslan gör ju också att man sluter sig samman mot fienden utanför. Det som mest håller ihop en grupp är ju en gemensam fiende. Trist eftersom främlingsfientlighet bygger på rädsla och därmed är svår att övertyga om motsatsen. Rädsla är en stark känsla. Och den ger därför upphov till starka handlingar också. Hur överbrygga rädsla. Det är inte lätt.

Samtidigt undrar jag ju över att man faktiskt inte ser på historien. Att man inte ser likheterna i vad som hände i Tyskland. Det handlade också om en stark rädsla att någon skulle ta över kontrollen över Tyskland, den gången utpekades judarna. Det fanns ju en del mäktiga judar under den tiden, men alla hade inte samma makt. Det kom till att spela mindre roll i det stora sammanhanget.

Jag som trodde att EU skulle öppna gränserna, men ser nu att Europa istället försöker att stänga sina gränser och bara släppa in speciellt utvalda.

Vad kan var och en av oss göra för att försöka att minska denna rädsla hos gemene man. Ja, kanske vi måste lära oss att lyssna mer öppet på deras argument, men aldrig, aldrig stötta upp deras främlingsrädsla. En var av oss måste stå upp för våra åsikter och både prata högt och bestämt i vad vi menar. Men naturligtvis också respektera andras åsikter, även om vi inte skall stödja dem. Låt oss ladda med logiska argument, kanske vi kan övertyga en av dem om vad som är farligast. Ett SD-styrt Sverige eller invandrare? Kan vi få en enda att skifta åsikt så har vi gjort underverk. Fortsätt kämpa för att alla människor är lika mycket värda, oavsett var i världen de befinner sig.

Själv röstade jag denna gången på ett parti som jag aldrig röstat på tidigare. Men det handlade inte om att rösta på något parti som jag helt och fullt kunde stödja, det handlade om det partiet som tydligt uttryckt att de aldrig skulle samarbeta med SD.

Se faran. Jag är rädd! Det svenska ursprunget håller på att utarmas, och det svenska ursprunget är humanistiska värderingar och nyfikenhet på olikheterna. Hur måste vi gå tillväga fortsättningsvis för att överbrygga denna främlingsrädsla. Kanske var och en familj skulle påläggas att bjuda in en invandrarfamilj på middag. När man väl lär känna folk så upplevs de inte som lika hotande längre. Muslimer är likadans som vi är, men tror på något annat än vad vi tror på. Vilket är fel och vilket är rätt? Det kommer vi aldrig att få veta. Våra ideal och värderingar har vi fått med oss från barndomen, det handlar bara om i vilken familj vi är födda. En del gör uppror. Ja, jag själv tror ju inte på någon religion överhuvudtaget. Men jag tror på att människan huvudsakligen är god. Finns naturligtvis undantag, men undantagen utgör inte någon regel.

Annars var morgonen vacker på stranden och naturen har så mycket upplevelser att bjuda på. Vi måste vara tacksamma också att vi faktiskt har det så bra som vi har det. På tal om Stefan Einhorns böcker så har han skrivit om de nya dödssynderna som han har utpekat genom en del forskning av svenskars sätt att se på dödssynderna. Han räknar upp de synderna som svenskar tycket är värst baklänges 7 Girighet, 6 Främlingsfientlighet, 5 trångsynthet 4 Översitteri, 3 hänsynslöshet 2. Hat 1. Falskhet. Man ser alltså falskhet som värst, där ingår också manipulering. Har vi inte alla någon gång varit falska, manipulerat våra barn har vi i alla fall gjort. Barn lär sig det tidigt. De går till mormor eller morfar om mamma och pappa nekar dem något roligt, eller till den andra föräldern och ser bedjande och söta ut. Att vi spelar det spelet som vi vinner mest på är ju mänskligt. Vad är det vi vill vinna när vi röstar på SD. Tror inte så många har satt sig in i det.

Men alltså nu måste vi ta nya tag och försöka låta vår röst höras i Sverige. Jag försöker göra det så här och att berätta min åsikt för så många som vill lyssna också för dem som inte vill lyssna. De kommer inte att kunna tysta mig. Min åsikt är lika mycket värd som deras. Deras bygger på rädsla vilket gör det svårare att få dem att lyssna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s