Att bli resident!

Imorgon kanske jag blir resident. Jag säger bara kanske. Har i alla fall en tid hos någon, jag vet inte helt vad han egentligen sysslar med, han kan väl inte vara någon som hela tiden jobbar med att hjälpa folk att bli resident här. Eller så kan han. Han har skickat en prisuppgift på vad det kostar för mig att bli resident alltså. Och också vad det kostar att bli medlem av sjukvården härnere. Det var ganska dyrt. Hoppas jag inte blir lurad, men Abaco som är min revisorfirma eller åtminstone en firma som hjälper mig med spansk deklaration och liknande, har rekommenderat honom. Han verkar inte har mycket bättre minne än vad jag har. Har ju sedan någon gång i februari haft kontakt av och till med honom. Från början fick jag ringa upp min kontakt på Abaco och påminna henne om att han ju skulle ta kontakt med mig enligt henne. Då äntligen gjorde han det. Beklagade att det hade tagit tid, men frågade mig mycket om jag hade ordnat det och det papperet osv. Fick svar via email. Nie nummer (spanskt skattenummer som man måste ha när man har köpt hus här) fullständigt namn, adress och telefonnummer. Och att jag hade papperet E121, som innebär en garanti från svenska försäkringskassan att man har flyttat utomlands. Allt gott och väl trodde jag. Men då kom han på att jag också måste flytta över min pension till min spanska bank. Och att pensionen måste ha gått in på det kontot i minst 3 månader innan jag kunde ansöka om att bli resident. Okay, sagt och gjort. Flyttade över en av mina pensioner till min spanska bank och väntade alltså i 3 månader med att kontakta honom igen. Kontaktade honom alltså i juni. Fick då till svar att jag fick tid den 17 september hos honom. För 14 dagar sedan fick jag ett långt email av honom om allt jag skulle ha med mig och det var inte lite. En massa saker som han menade skulle vara översatta till engelska!! Engelska, varför det, vi befinner oss ju i Spanien? Kunde inte få fram allt som han önskade, men för en vecka sedan skrev han på nytt om jag hade fått intyget E121. Jag svarade att det hade han redan i februari frågat mig om. Och att jag hade det. Skrev dagen efter om jag hade fått hans email med uppräkning på allt vad jag skulle ha med mig. Jag svarade fortfarande artigt att det hade jag, annars hade jag ju inte svarat honom på det. Lite senare ringde min kontakt från Abaco och frågade om jag hade fått hans mail. Jag sade till henne som det var. Att jag hade gjort det med en gång. Han hade ringt henne och frågat om hon kunde ringa upp mig och fråga. Jag skrev ett nytt mail till honom. Denna gången fick jag svar omgående. En uppräkning på vad han ville ha för uppgifter på mig med en gång, samma dag alltså. Bland annat min fars och min mors namn, och i vilken stad jag var född, nie nummer igen och namn och adress. Hade ju redan skickat det mesta redan till honom, men gjorde det igen. Det är därför jag undrar lite hur hans minna fungerar, och alla turerna. Skrev nu igen om vad det kostar att komma till honom. Han ville helst ha det cash. Jag blir lite undrande över vem han är och vad han egentligen gör. Därmed skriver jag att jag kanske skall bli resident imorgon. Har ingen aning om vad som kommer att ske på hans kontor. Han har kanske inte något kontor. Vi skall träffas i stadshuset. Vem som helst kanske kan gå in där och låna ett rum tillfälligt. Men väljer att tro att Abaco inte hade rekommenderat honom om han inte var pålitlig även om man kan undra om han har gått genom någon minnestest hos dem eller inte. Tror inte det. Många rundturer i alla fall med det här att bli resident. Nu har jag bott här i 1 1/2 år och har jobbat med detta av och till hela tiden. Nya papper, som måste ordnas, hela tiden något nytt. Jag undrar om det är mer eller mindre komplicerat för asylsökande i Sverige. De får ju också vänta några år, innan de får svar på sin ansökan. Jag kanske också får något sådant svar att jag får asyl tillfälligt, eller att jag blir avvisad med en gång från landet. Hur gör de då med mitt hus.

Idag skiner solen igen, men igår regnade det väldigt nästan hela dagen. Bassängen svämmar snart över och kall är den också. Värms väl upp efterhand igen. Men imorse var det faktiskt ganska kallt när jag gick ut och satte mig att läsa tidningen. Det kändes skönt. Kan inte tro att jag någon gång skulle längta efter att de skulle vara lite kallare, men det var skönt. Ser faktiskt fram till vintern med lite kallare nätter. Kan gå ut och lägga mig att sova ute igen då. Nu är det i regel för varmt på natten för att det skall vara frestande att gå ifrån aircondition inne. Jag håller den ju på 19 grader och tycker ändå att det är lite för varmt. Jag tycker om att frysa om näsan men hålla kroppen varm med filtar när jag sover. Kan man inte på sommaren. Får sover utan något på sig och näsan är varm. Det har varit en slö helg. Igår ville ju inte hundarna gå en meter i regnet, inte jag heller för den delen och igår natt när jag inte kunde somna, bestämde jag mig för att sova länge och inte gå på stranden. Sov länge, kände mig utvilad. Hundarna protesterade inte alltför mycket. Stackare, de kan ju inte göra så mycket åt mina beslut. Får alltid finna sig i vad jag bestämmer. Tur att det inte är jag. Jag hatar ju när någon annan försöker bestämma över mig. Har dock gjort något. Nu när det var lite kallare fanns det ju lite mer energi att göra något. Som städning, kylskåp, frys, inomhus och lite utomhus. Känner mig ganska duktig så här efteråt. Är nu helt ensam här, alla grannarna har åkt hem. Känns bra. Jag kan åter gå omkring naken utan att någon bryr sig. Kanske hundarna, men som sagt det hjälper inte om de protesterar.

Så här känner jag mig när jag skall förhålla mig till all byråkrati!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s