Frukost med bananpannkaka!

Ja, de här tonåringarna är jag sjukt imponerade av. De lagar mat, diskar och städar. Undrar om de har någon överenskommelse att visa sig riktigt på styva linan. I förrgår blev det någon pastarätt med sås där det ingick körsbärstomater och halomi. Nu är det inte så lätt att få tag i halomi här, men jag hade köpt en på Carrefour och så köpte de någon som de trodde var lik halomi osten, men det var den inte. Den klibbade bara ihop sig och smälte inte. Hade nog fungerat bra att grilla. Men gott blev det. Igårmorse startade de med att göra bananpannkakor som de åt lite varierat med choklad, sharonfrukter och lite annat. Verkade i alla fall nöjda och belåtna efter strandpromenaden ganska tidigt på morgonen. Jag väckte dem klockan halv åtta. Lite senare än vad jag själv brukar gå på stranden, men lite tidigare än vad de brukar vakna. De menade att de var sömniga hela dagen efteråt så imorse stod de över strandpromenaden. Idag är det ju La Zenia som gäller och de har börjat dagen med att lägga pussel och bestämt sig för att äta brunch istället för frukost. Jag har precis varit iväg och inhandlat bröd till deras brunch. Igår till middag hade vi svärdfisk. Det var inte så många av dem som hade smakat det och de tyckte ju att konsistensen var lite annorlunda än vad de är vana vid att fiskrätter har. Verkade som att de uppskattade det trots det. Det var faktiskt jag som stod för tillagningen denne gången.

Jag läste i tidningen överskriften ”Mindre skärmtid, smartare barn!” Ja, klart det tänkte jag. Men jag hade missuppfattat överskriften. Den innebar inte att barnen skulle ha mindre skärmtid, utan föräldrarna. Barnens hjärnor utvecklas sämre om föräldrarna brukar mycket tid vid skärmen, mobilen, plattan och PC:n alltså. Jag som trodde att det var barnen som skulle bruka mindre tid vid skärmen för att utveckla sina hjärnor. Men klart så tror jag att de föräldrar som brukar mindre tid vid skärmen också lär sina barn att inte använda skärmen så mycket. Så på ett vis har jag kanske lite rätt ändå!

Det stod också om hur olika pojkar och flickor uttrycker att de tycker om sina vänner. För flickor är det tillåtet att säga att de älskar och tycker om sina vänner, men inte så för pojkar. Pojkar säger istället något retsamt för att visa sin uppskattning av varandra. Pojkar säger till exempel:”Fan, vad du ser ut!!” Och det visar att de tycker om varandra. Ja, man måste nog vara pojke för att förstå det. Jag trodde att man skulle ge varandra komplimanger för att visa att man gillade varandra, men inte så i pojkvärlden alltså. Det måste vara dags att börja uppfostra också pojkarna till att kunna uttrycka sig på ett positivt sätta när de skall förklara för sina vänner att de tycker om dem, eller hur? Det är faktiskt föräldrarna som måste visa dem genom att agera som förebild. Kanske först och främst papporna. Ja, vi har nog mycket kvar på jämställdhetsschemat. Jag läser ju också att det börjar att vara inne med att hylla hemmafrun, någon som menar att det är så man uttrycker sin kvinnlighet. De har ingen aning om hur mycket vi kvinnor har fått kämpa för att ha kommit så långt som vi har kommit. Och vid har ju fått så pass mycket inflytande att samhället inte är uppbyggt längre för den osjälvständiga kvinnan som måste ha en man i bakgrunden för att klara sig själv och sitt uppehälle. Bland annat skall de kanske tänka på vad som händer om det blir skilsmässa och hur pensionen kommer att bli om de har varit hemmafruar hela tiden. Ja, vi har en bit till att gå, innan vi också har lärt våra tjejer att de kan allt de vill. Att de kan välja att vara samman med en kille för att de tycker om honom inte för att de är beroende av honom. Det är två helt olika saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s