Flygresor!

Det var nu väldigt länge sedan som jag skrev här. Har ju haft besök hela tiden i snart 3 veckor, men hade säkert hunnit skriva lite likväl. Har bara inte känt för det. Har alltså nu hämtat och lämnat 5 personer vid flyget under de sista 3 veckorna. Det får mig osökt till att tänka på att alla håller på med att vi skall flyga mindre. Jag kan ju inte låta bli att tänka på om nu alla de här 5 personerna skulle ha kört vars en bil nedöver Europa. Hur blir det då. Jag är ju klart ingen expert på miljöpåverkan, men likväl. Kan det vara så mycket värre med flyget. Jag ser om jag gör en snabb dykning ner i material på Google om flygning jämfört med andra transportmedel att transporter på väg står för 72,1 % av alla transportutsläppen medan flyget står för 10,6%. I mitt huvud verkar ju inte det som så mycket, men vad vet jag. Och helt klart det finns säkert många andra faktorer också att ta hänsyn till. Men nu när jag har valt att bosätta mig i Spanien, medan jag har släkt och vänner på avstånd i andra länder, så är jag tacksam likväl att flyget finns. Jag älskar ju att få besök hit till mitt lilla hus i Spanien. Är övertygad om att jag inte hade fått så mycket besök om alla skulle ha åkt buss och tåg, eller bil istället. Även om de fyra tonåringarna tog en lång resa från Alicante till Arlanda, eftersom de mellanlandade i Helsingfors så tog ju deras resa betydligt kortare tid än andra transporter gör. Min granne från Belgien åkte igår morse med bil till Belgien. Det skulle ta honom 2 dagar med paus för att sova. Hans fru hade åkt med flyg någon dag innan så de sparade nog inte in flygets miljöpåverkan ändå. Flyget gick ju likväl som han sade som gick på bussen utan att vilja betala. Han sade också men ni skall väl köra ändå? Det skulle bussen ju. Hur skall vi tänka om flygen går halvfulla. Är det inte bättre att flyga med fulla flyg. Jag tänker ju att miljöpåverkan handlar om flygplanet, inte om hur många som är på flygplanet. Eller tänker jag fel??

Men alltså jag hoppas att vi får fortsätta flyga till överkomliga priser. Annars blir det bara den delen av världen med obegränsad förmögenhet som kommer att ha råd att transportera sig med flyg. Själv känner jag ju en stor frihetskänsla över att jag kan gå på ett flyg här i Alicante och inom 3 och en halv timme befinna mig på svensk eller norsk mark. Det gör att jag inte känner mig så långt borta. Och själva flygandet är kanske inte så bekvämt och kul, även om jag trivs med att se ned på molnen och sova en stund. Men det går inte att jämföra med om jag skulle köra bil. Hade varit uttröttad i flera dagar efter den resan och sedan bara tanken på att göra om samma resa i motsatt riktning hade tröttat ut mig rent tankemässigt för att inte tala om när jag skulle göra verklighet av det. Jag är glad över att det finns flyg. Och som sagt om alla skulle köra bil istället, hade det varit så bra för miljön?? Tåg och buss är ju ett problem. Jag har några vänner i Sverige som inte vågar att flyga. Trist för dem, men kanske bra för miljön, även om jag tvivlar. De undersökte tåg och buss möjligheter. Men det såg ut som om det var snudd på omöjligt om man hade några krämpor att dras med i tillägg. Alltså om man inte kunde sitta stilla i samma ställning i timmar i sträck. Det blir tydligen inget besök från dem hit ner.

Annars har det klart blivit kallare här sedan jag skrev sist. Det har varit ovanligt mycket regn och vind tror jag. Har ju inte så många år att jämföra med personligen i Spanien. Men klart mer regn och vind än förra året. Tältet står fortfarande, vilket jag är imponerad över. Statistiskt tror jag dock också att det har varit mer regn än normalt och kallare. Vet inte helt hur vi skall tolka det när vi jämför med värmen i norra Europa denna sommar. Kanske det kan jämna ut sig lite. Lite varmare i norra Europa och lite kallare i södra Europa. Vad innebär det egentligen?? Som sagt tidigare så överlever ju jorden. Den har varit utsatt för mycket under alla de miljoner år som den har funnits, men arterna på jorden har varit tvungna att förändra sig, så klart är att kanske inte människan överlever, men jorden gör det ganska säkert. Undrar vad det blir för arter i så fall efter den nästa förändring för jorden. Skulle vara kul att veta, men det kommer jag ju klart inte att få veta. Får göra det bästa möjliga av den tid jag har här nu.

Men efter besök i 3 veckor, så var det faktiskt lite skönt att vakna imorse till en dag då det bara var jag och hundarna. Och då menar jag inte att det var jobbigt att ha besök, det var det inte. Men jag är ju van vid att vara ensam och har ju lärt mig att trivas med det också. Blotta tanken om att ha en man som ständigt skulle bo här och gå upp på morgonen samman med och lägga sig på kvällen samman med, fyller mig med fasa. Det kommer inte att ske. Ganska skönt att ha en liten hund sidan om sig i sängen som man kan flytta undan om den kommer alltför nära. Det är Pippi som kommer nära. Fluffy håller mer avstånd i sängen, men Pippi kan bli lite väl närgångne. Glad över att det inte är en stor människokropp som jag har sidan om mig. Och som sagt, ganska skönt att vakna idag och vara helt ensam med mina hundar. Idag skall jag inte göra något överhuvudtaget mer än slöa omkring. Måste väl visserligen ta en tur med hundarna, men valde bort stranden för att få vakna i min egen takt. Det innebar visserligen att jag som vanligt vaknade innan 06:00, men tvingade mig att ligga kvar i sängen. Somnade nog till lite emellanåt, men klockan 08:00 slutade jag kämpa emot och gick upp. Det blev alltså inte så lång sovmorgon likväl, även om jag hade bestämt mig för det. Får se när jag bestämmer mig för att gå ut med hundarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s