Etanolkaminer!

Grå och regniga dagar. Igår var det en genommulen dag, hela dagen. En sådan där dag som man inte har lust till något mer än att krypa ner under en varm filt. Jag har många av dem, utplacerade lite överallt. När jag hade tonåringarna här såg jag dem ofta gå omkring inlindade i dessa filtar. Såg ut som vandrande kåldolmar i olika färger. Det var inte för att de frös alltid men för att de tyckte det var så mysigt. Mina filtar kallas gigantfiltar. Det innebär att de är mer än 2 meter långa och breda. Det går verkligen att linda in sig i dem. Just nu sitter jag själv ute inlindad i en sådan filt, denne är djupblå, men jag har en mossgrön, en vit och en gammalrosa också. Ganska typiskt mig. Kan liksom inte nöja mig med en. Överdriver det mesta när jag har blivit förälskad i en pryl. Just nu är det etanol kaminer som fångar mitt intresse. Kan det möjligen vara så att jag tycker det är för kallt just nu i Spanien. Filtar och etanol kaminer. På tal om det så har jag fått igång min pellets ugn. Den värmer faktiskt hela huset, även om jag just nu bara har den på över 20 grader i mitt kombinerade kök och vardagsrum så är det väldigt skönt att ha den. Övriga rum ligger på 15 grader. Så kallt blir det ju dock aldrig inomhus här. När jag har den på i alla rummen så slukar den pellets men just nu räcker det med en halv säck per dag. Det är överkomligt. Jag har begränsat utrymme för förvaring av pelletssäckar, och vill inte köra varje dag och hämta nya säckar. Förra året kom de och levererade 100 säckar på en gång. Det var lite för mycket att förvara. Fullt med pelletssäckar lite överallt. De är ju känsliga för fukt så de kan inte ligga utomhus. Nu hämtar jag själv 20 åt gången. Det går ganska bra, så länge jag begränsar eldandet. Det blir en väldigt behaglig värme, eftersom den kommer från golvet och dessutom torkar golven väldigt fort efter att man har tvättat av dem. Många fördelar med golvvärme, men inte speciellt mysigt. Därmed tittar jag på etanol brännare just nu. Har beställt från Sverige i förra veckan, men kan inte låta bli att titta på fler. De är väldigt vackra tycker jag. De jag har beställt är sådan man sätter på bordet. De avger ju inte så mycket värme, dock lite. Men de är så vackra tycker jag. En av dem är en sådan man också kan ha utomhus, ja det kan man nog med båda som jag har beställt i detta klimatet. Jag passade på att beställa lite granbarrs doft som man kunde hälla i dem när man eldade, så att jag kan få lite julstämning till jul. Gran är ju inte direkt en överskottsvara i Spanien. Har faktiskt inte sett en enda riktig julgran här, alltså levande. Men ett otroligt stort utbud av konstgjorda sådana. Har faktiskt själv en sådan nedpackad någonstans. Får väl ta fram den snart och se om den fortfarande går att använda.

Jag har sedan jag blev ensam igen härnere, inte så många dagar, men har hunnit med att klippa ned min murgröna på den höga muren helt och hållet. Hade börjat innan jag fick besök, men på något vis så slutar jag med allt arbete så länge jag har besök. Vet inte helt varför, kanske någon form av artighet mot besöket, som jag för övrigt inte är så omhändertagande om egentligen. De brukar vara utomordentligt bra på att ta hand som sig själva. Men kanske jag är rädd att ge dem dåligt samvete om jag går omkring och jobbar med ett eller annat projekt. Men på tal om murgrönan, är jag alltså innerligt trött på den. Den växer som ogräs och visserligen blir muren vackert grön, men när man tittar närmre på den är det massor av bruna blad som flyger omkring i luften när det blåser och annars bara ligger och ser dystra ut. Har nog blivit av med en del insekter efter nedklippningen som en bonus. Men gud vad mycket plats skräpet tar. Har just nu 7 stora sopsäckar fulla med bruna och gröna blad och grenarna. Skall försöka att bli av med dem på något sätt. Handlar väl om att sätta dem i bilen och köra till en container. Får ju inte lämna dem på en sopstation längre efter att de har gjort om regelverket. Ja, det blir några körningar med bilen alltså.

Inatt väckte Pippi mig när hon försökte att krypa in under mitt skinn. Det var då jag förstod att det var ett nytt tropiskt åskväder på gång. Det dundrade och blixtrade samtidigt som blåsten och regnet tävlades om att låta högst. Men jag hade inte vaknat av det oljudet men när Pippi kröp så nära mig och darrade så kunde jag faktiskt inte sova vidare. Fluffy hade hoppat ner på golvet och såg ut som en frusen fågel som bara satt och var en olycklig darrande hög. Förstår inte helt varför de har blivit så rädda för åska, medan de har vant sig helt vid fyrverkeri. Men rädda var de i alla fall. Jag själv var mest rädd för att mitt älskade tält skulle blåsa bort och skänkte också en tanke på dynorna och filten därute, som nu måste var dyblöta. Men tältet står faktiskt fortfarande kvar, men dynorna är dyblöta. Tältet klarar en del regn, men inte skyfall, då blir de genomblöta. Jag har ju slutat med att a in dynorna varje kväll i och med att jag har fått upp tält över dem. Men måste kanske tänka om. Det blev ingen strandpromenad i morse alltså. När regnet öser ner är det närmast omöjligt att få mina två fyrbenta vänner utanför tomten här. Det är faktiskt så illa att de hellre kissar på sig än går ut i regn. Jag får nog skaffa mig en hundtoalett här inne vid sådana tillfälle. Undrar hur den skulle se ut, tror inte att det fungerar med en kattlåda. Får tänka ut något, men hinner nog glömma det till nästa gång som regnet öser ner. Det är ju gudskelov inte så ofta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s