Svart fredag!

Konstigt ord tycker jag. Varför skall fredagen vara svart. Kan det vara för att det blir helt svart om man gör av med för mycket pengar. Det hittas i alla fall på mycket konstigheter för att vi skall göra av med mer och mer pengar. Black friday, halloween och Valentins dag + en del andra har tillkommit på senare år. Nu är jag ju så gammal att jag inte hade en aning om vad allt detta var när jag växte upp. Men likväl så hänger jag med i det. Jag var alltså på La Zenia igår. Jag var inte ensam. Visst brukar det vara mycket folk där, men inte så många som igår. Jag shoppade också. Inte massor, men tillräckligt. Det är något med julen som gör att man vill ha både det ena och det andra som man absolut inte har någon som helst användning för. Jag klarade i alla fall mig ifrån att gå in i deras jultält. De har ett helt stort tält med massor av julgranar (konstgjorda) lyktor, tomtar, kulor ++++. Massa annat till jul. Jag blir ju alltid så frestad att köpa på mig en massa av sådant, som jag använder mig av maximalt en gång per år. Och inte alltid det. Förra året när jag firade jul i min ensamhet så tog jag ju inte fram en enda av de sakerna. Det är inte lika julpyntat här i husen som i Sverige och Norge. Men det börjar komma. Vi skandinavier och kanske de från USA har nog lyckats påverka även de sydligare europeiska länderna. Så det kommer. Och jag tycker ju det ser fint ut. Men försöker att hålla igen från att köpa på mig för mycket julpynt. Jag har ju fått kasta massvis av julpynt när jag har sålt hus och flyttat runt så helst så skall jag väl inte köpa på mig fler saker. Men känner jag mig själv rätt, och det gör jag nog efter mer än 70 år, så kanske det blir en och annan sak till.

Jag köpte i alla fall ny appleTV, det var jag faktiskt i behov av, den gamla var dåligare och dåligare, fick starta om flera gånger när jag skulle se en film via AirPlay. Nu kunde man ju logga sig in på alla de kanalerna som jag hade på min IPad direkt på TV:n. Det som var kuligast att titta på på Black Friday var ju fortfarande alla de där tekniska prylarna som de hade på MediaMarkt. Men det är alltid lika farligt för mig att gå in där, liksom på Merlin LeRoy. Kläder är inte riktigt lika kul att titta på som just de där två butikerna. Jag borde aldrig tillåta mig själv att gå in i de butikerna. Men jag klarade mig igår från att köpa mer än den där AppleTV:n, alltid något. Får vara lite stolt över mig själv.

Idag har jag haft en trädgårdsmästare här. Inte så många timmar, men jag är snart av med det mesta av murgrönan. Han tog också med sig de säckarna som jag hade samlat ihop, så nu slipper jag att kasta dem i container efter mörkrets inträdande. Det är ju faktiskt inte lov att kasta trädgårdsavfall i dem, men vad skall man göra, nu när de har begränsat lämning av trädgårdsavfall till två gånger om året. Det räcker liksom inte. Jag har sett även andra kasta i containerna. Jag är inte ensam om att bryta mot lagen. Men det är kanske inte någon ursäkt. Det spelar väl ingen roll hur många bilar som kör för fort, det är likväl inte tillåtet, eller hur.

Jag har läst i Expressen att jag numera är klassad som att jag har en funktionsnedsättning. Det har man tydligen automatiskt när man har fyllt 65 år. Så jag klarar kriterierna med råge. ”Bedrägeri mot funktionsnedsättning” heter det i brottskoden alltså. Det är en person som uppfattas ha nedsatt motståndskraft på grund av hög ålder. Den infaller alltså vid fyllda 65 år. Nu kan jag alltså alltid skylla på det när jag drabbas av något eller gör saker som kanske inte tyder på någon högre intelligens. Som att köpa på mig saker som jag inte behöver. Eller som att säga min mening, när andra inte tycker likadant. Jag kan alltså skylla på min höga ålder. Ja, jag kan ju definitivt inte skylla på min ungdom längre, som jag försökte med i många år, lite längre än som var befogat. Bra att kunna gå över till att man är för gammal för att göra väl övervägda beslut.

Undrar vad politikerna skall skylla på. Ungdom eller att de är för gamla (läs funktionsnedsättning). Jag är inte helt övertygad om att de alltid tänker så klart på olika konsekvenser innan de tar sina beslut. Eller så tänker de så mycket att de blir närmast handlingsförlamade. Om de säger nej till allt så har de ju nästan inte bestämt något överhuvudtaget. Och det är väl det de har drabbats av just nu. Men jag tröstar mig alltid med att Belgien klarade sig utmärkt utan regering i nästan 2 år. De kan ju alltid vänta till nästa val om 4 år innan de bestämmer något. Vi kanske (alltså allmänheten) då har bestämt sig för att vi inte behöver några politiker alls. Det hade nog varit ett framsteg i utvecklingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s