En varm och molnig morgon!

Igår klagade jag över kylan i Spanien, men när jag gick kvällsrundan med hundarna i jacka upptäckte jag att det hade blivit varmt. Svettades klockan 22:00 på kvällen i jacka. Bättre med bara T-shirt plötsligt. Det höll i sig 18 grader visade biltermometern när jag körde till stranden. Behövde inte sätta på värme i huset heller. Vet inte helt vad som har hänt, men igår kväll ökade värmen och blåsten. Det blåser fortfarande från öster. Portugal ligger österut så Atlanten har kanske bestämt sig för att ge lite värme till Portugal som kan ge det vidare till Spanien. Skönt är det i alla fall, började att sakna värmen här. Visserligen inte frysgrader, snö och is, men kändes kallt på nätterna. Hoppas det håller i sig.

Spanien är ju ändå absolut bättre än Skandinavien att tillbringa vintrarna i. För den delen också sommaren menar jag även om de flesta åker hem till Sverige och Norge på sommaren. Förra sommaren var det ju lika varmt i Sverige som i Spanien med den skillnaden att här har man luftkonditionering och bassäng att svalka sig med. Normalt vill jag annars inte byta Spanien mot en retning och kall sommar i Sverige eller Norge. Sedan är det ju också det där med hur man ser på tid i Spanien. Ja, då menar jag inte hantverkare, eftersom jag hittills inte har haft en enda kontakt med hantverkare som inte håller tiden. Säger de att de skall komma klockan 10:00 så kommer de klockan 10:00. En och annan gång har de varit 10-15 minuter försenade, men då har de hör och häpna ringt och sagt att de är försenade. Men jag hade nyligen en kul upplevelse på posten här. Posten var stängd när jag kom dit. Många människor stod utanför och väntade lite frustrerade. Det fanns en lapp uppklistrade på dörren där det stod: ”de vuelta en 20 minutes”, det betyder: ”är tillbaka om 20 minuter”. Ja det är ju gott och väl, men när gick hon därifrån? Det är det ingen som vet och frustrationen växer eftersom ingen vet när hon gick. På mig verkar det som om några stycken i alla fall har stått och väntat i mer än 20 minuter. Kanske kommer hon snart, kanske inte. Istället för att bli frustrerad valde jag att se det som ett charmerande löfte om att hon faktiskt skulle komma tillbaka någon gång. Kanske om 20 minuter eller kanske nästa dag. Jag valde att gå därifrån och komma tillbaka en annan dag. Vet inte hur länge personen ifråga var borta. Men tänkte på att här har jag faktiskt en post, det är väl mer än vad man har i Sverige och Norge. Visserligen är de affärer som är utsedda att göra postärenden oftast bemannade, men många av dem är upptagna med att utföra andra uppgifter i affären när man kommer. Så visst har vi likväl tur att posten finns kvar i Spanien.

I Sverige klagar man ju nu också på enligt tidningsinsändare på att man inte saltar och sandar gångbanorna, det behöver man inte heller klaga på här. Det finns ingen snö eller is att sanda eller salta bort. Jättefint. I Norge brukar man inte heller klaga på det, eftersom man inte skottar trottoarerna där överhuvudtaget, ännu mindre saltar och sandar man dem. Helt enkelt får människor och hundar finna sig i att gå ute på vägen bland bilarna. Rullstolar och handikappade gör sig inte besvär. De får faktiskt finna sig i att stanna inomhus tills våren gör sitt intåg. Praktiskt eller hur, det kostar ju inte så mycket då med snöröjning och liknande. De, Norge alltså, kan ha pengarna kvar på banken eller i vilka fonder de nu investerar dem. Lite brutna ben och liknande får man ju ta. Läkarna måste ju ha något att göra.

Ett annat förslag som jag läste i tidningen är att vi får sluta med att använda så mycket vatten till att hålla kläder och oss själva renare än vad som behövs. Ja, just vatten är ju en bristvara i Spanien och jag tror att vi skandinaver i Spanien kanske använder lika mycket vatten som alla spanjorer här som faktiskt bor här hela tiden. Jag har dock inte något belägg för att det förhåller sig så. De (spanjorerna alltså) har sedan barnsben lärt sig att se på vatten som något man skall spara på, eftersom det inte finns så mycket av det. Vi har inte lärt oss det så vi slösar nog på som vanligt även om vi tillbringar mer tid i Spanien än i Skandinavien. Det är väl ingen som tror egentligen att vi blir så smutsiga på en dag att vi måste duscha minst en gång om dagen, ofta fler gånger. Den där rädslan för att svett skall lukta är väl ändå lite överdriven. Färsk svett luktar faktiskt inte illa, gammal ingrodd svett luktar dock inte så trevligt, men det tager faktiskt lite tid. Det är lite underligt att tänka att man förr i tiden just i Skandinavien badade en gång om året. Jag är övertygad om att det då verkligen behövdes. Vi behöver ju inte överdriva. Men det gick från att bada en gång om året till att duscha minst en gång om dagen. Det blir kanske lite mycket åt båda hållen, tänker jag. När jag hade barn så lärde jag mig att man måste bada en baby varje dag, idag uppmanas föräldrarna att inte bada dem varje dag eftersom det naturliga fettet i huden inte får en chans att återfukta huden. Vi skall kanske börja se på vatten som något vi skall vara rädd om. Sedan måste jag ju erkänna att det är väldigt skönt att duscha när man blir så varm som man ibland blir i Spanien. Men härnere försöker jag i alla fall att spara lite på vattnet. Inte låta kranen rinna när jag gör något annat och kanske begränsa duschningen varma dagar. Men jag fortsätter ju att köra diskmaskinen när den är halvfull, eftersom jag inte klarar att fylla den helt innan den börjar lukta. Jag gör likadant med kläder. Härnere använder man ju inte så mycket kläder när det är varmt så jag tvättar ganska ofta med bara en halvfull maskin. Tanken är bra alltså, men handlingen är ju det som räknas och den är jag inte lika bra på. Men det ligger ju nästan i vår natur att klaga på något, så jag kan väl fortsätta att klaga.

Morgon på stranden är en av fördelarna jag upplever här i Spanien. Ljudet av vågor och lukten av salt hav och sand medan man ser utöver horisonten. Morgonen idag var molnig och blåsig, men varm och hundarna älskar att leka i sanden oavsett om det är soligt eller molnigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s