Full eller boule är det samma sak?

Hela veckan har varit ganska full med aktiviteter. Ja, ni vet att när man inte har så mycket att göra och det har man ju egentligen inte som pensionär så är det nog om man bara har en aktivitet inbokad. Då är hela dagen full. Och faktiskt jag har haft mer än en aktivitet inbokade. Ta bara det här med att när jag nu är fastboende här och inte ha ordnat med allt det andra så är det en del till att ta tag i. När man är fastboende så kan man inte ha samma konto på banken här, fråga mig inte varför, men det är i alla fall omöjligt. Jag måste alltså ha ett nytt bankkonto och det görs inte på en dag, det krävs tid. Man skall göra allt ordentligt. Och det gör man här. Får tid en dag och då får jag berättat för mig vad som skall göras. Alltså jag skall ha ett nytt konto! Hur svårt kand det vara? Får förklarat för mig att allt skall flyttas över från det gamla till det nya kontot. Som de pengarna jag har där, tack för det! Och också automatiska betalningar, som ström, vatten och liknande. Men inte de pengaran som går in där. Det måste jag själv ordna med. Och allt tar tid, men ett väldigt vänligt bemötande av bankmannen, som tur är är han både vänlig och snygg, så det är okey att tillbringa några dagar med honom. Kanske lite väl ung för mig. Den första dagen ber jag också om utskrift från mitt konto från 2017 eftersom man i Norge vill ha det för att betala tillbaka min skatt. Jag kan alltså inte skriva ut det från internett, inte möjligt mer än 1 år tillbaka och då är det verkligen 1 år som gäller. Kan alltså inte skriva ut från januari 2018 bara från februari. Verkar inte som internettsbanken fungerar likadant här. Eller så vill man ha koll på oss utlänningar. Men inte heller bankmannen kunde bara skriva ut det åt mig. Fick komma tillbaka nästa dag för att hämta det. Jag vet inte om han måste ansöka från högre ort på om det är lov. Kanske det finns ett skäl till att jag inte skall få veta vad som hände med mitt konto 2017. Men okey, efter två dagars besök och en trevlig stund med min bankman så var både pengar och betalningar överflyttade. Allt i ordning, bankmannen ringde mig när jag kom hem och sa, nej allt är inte iordning. Eftersom det var pengar som hade kommit in på mitt gamla konto, hur det nu gick till. Jag trodde det var avslutat, men icke sa Nicke. Dit igen nästa dag och äntligen skall allt vara iordning, förutom att han hade berättat för mig att kortet som är kopplat till mitt konto skulle fungera som vanligt dagen efter. Det gjorde det naturligtvis inte. Skall försöka igen att testa det, men känns lite skämmigt att försöka betala med ett kort som inte fungerar, så jag har inte försökt igen.

Har också jobbat med som nu börjar bli en repris att få tillbaka min skatt som är dubbelbetalad. Har inte lyckats ännu. Och en sak till. Tagit kontakt med en som skall hjälpa mig med arvsplanering. Ja, inte för att jag bryr mig när jag är död. Då är jag bara död och mina barna får väl ordna det bäst möjligt. Men jag skall försöka göra det lite enkelt för dem i all fall. Tror jag åtminstone, kanske jag bara gör det krångligare kan inte vara helt säker. Men om de förbannar mig när jag är död så kommer jag hur som helst inte att lida speciellt av det. Vem vet jag kanske kan komma igång med att skaffa mig det där spanska körkortet som jag ju också måste ha. Men först till Sverige för att få ett nytt pass. Det börjar brinna i knutarna. Mitt nuvarande går ut den 1 april och det är inte ens ett aprilskämt.

Idag har jag varit och spelat boule, sällskapet växer. Idag var vi 16 personer och till trots för att några av dem inte åt så fyllde vi hela uteserveringen på ”Svensken på hörnet!” En del gick hem efter boulen, men andra tillkom. Jag tränar minnet med nya namn, men märker tyvärr att när jag lär mig några nya så försvinner en del av dem jag redan kan. Vet inte helt hur det skall sluta. Förra måndagen frågade jag min google home om jag hade några avtal den dagen och den svarade mig snällt och gravallvarligt att jag har ett avtal och då säger den ”Full idag klockan 12:00”. Jaha, skall jag bli full klockan 12:00 så måste jag ju förbereda det tidigare. Så lätt är det inte att bli full på ett visst klockslag. Men det låter ju som om jag redan hade varit full när jag bad henne, det är en hon, att memorera boule måndag klockan 12:00. Har väl pratat lite sluddrigt. Jag vågade inte uppmana henne att komma ihåg boule denna veckan, utan skrev in det istället för att säga till henne om det. Idag sade jag det istället igen och då har hon faktiskt memorerat bal klockan 12:00 den fjärde mars. Lite bättre blir det ju, men inte helt rätt. Men att vara på bal är ju kul, skall kanske klä mig i balklänning till nästa gång. Ja, allt löser sig med Google home eller? Vet inte helt vilka kul aktiviteter man får från den ena till den andra dagen. Men spännande är det att höra hur hon tolkar mig. Hon säger ju hela tiden att hon håller på att lära sig, jag undrar hur länge. Kanske intelligensen inte är helt perfekt ännu för henne, men det är ju genom mig hon skall lära sig så man kan väl inte begära mer än vad läraren kan.

Mina norska grannar är just nu här. Hans, alltså han som äger huset kom samman med sin fru och två av hans barn. En av dem har jag redan träffat, en väldigt glad och positiv norska. Hon bjöd med mig till en restaurang där vi hade det väldigt trevligt. Hennes pappa sitter i rullstol, men allt var förberett på restaurangen så det fungerade fint. De båda systrarna åkte hem i lördags och naturligtvis ville de njuta av vistelsen in i det sista, så när pappa och hans fru gick och lade sig så dök de upp hos mig istället. Vi satt uppe och drack vin och snackade till klockan 05:00 på morgonen. Jag trodde visst att jag var 40 år igen, som de är. Jag var alltså inte på strandpromenad klockan 07:00 på morgonen, hur skulle jag kunna vara det, jag var ju inte ens nykter klockan 07:00. Fick ta den dagen till vila. Jag var visst inte 40 år längre. Undrar om jag kommer ihåg det nästa gång ett sådant tillfälle bjuds. Tror inte det, men kan ju skylla på demens.

Har också i veckan planerat min trädgård samman med ett proffs. Han har nu lovat att göra min trädgård till en oas, med persikor, passionsfrukter, fikon, jasmin och fler vindruvsstockar, plus en del annat. Hoppas det blir fint. Och hoppas också att han kommer, har hört lite olika om det. Han skulle skicka mig förslag i helgens, men det har inte hänt än. Skrev till honom imorse och då svarade han omedelbart att han skulle ordna det idag. Har inte hänt något ännu, men dagen är ju inte slut, så hoppet finns. Sedan skall jag äta fikon, passionsfrukter, vindruvor och persikor som är hemmaodlade. Skall bli kul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s