Första maj, arbetsrörelsens dag.

Arbetarrörelsens dag! Så var det väl inte från början. Den första maj firades sedan antiken med anledning av vårens ankomst. Då var det fest. Därmed också varlborgsmässoafton då vi sjunger ut vintern. I vissa länder kröner man en majdrottning. Men 1886 höll en grupp anarkister möte i Chicago på grund av att polisen hade skjutit två demonstrerande arbetare. Efter en del förvecklingar där arbetare fälldes och dömdes på otillräckliga grunder utropades två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag. 1890 skedde de första förstamajdemonstrationerna i Sverige. I början på 1900 talet blev det till att kommunister, socialdemokrater och Vänsterpartiet samlades i gemensamma tåg. Under andra världskriget fick första maj en nationell karaktär där man samlades i medborgartåget för Sveriges frihet och oberoende. Sedan 2011 firas även 1 maj av nazister. Hur kunde det bli så här. Arbetarrörelsens dag har alltså ockuperats av nazister och de tilläts demonstrera med en sak som jag åtminstone menar är hets mot folkgrupp. Jag trodde inte det var tillåtet i Sverige. Klart vi skall ha demokrati, men hets mot folkgrupp trodde jag var lagstadgat som en överträdelse av de medborgerliga rättigheterna.

År 2003 antogs en lag som säger: ”Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa till böter. Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Nordiska motståndsrörelsen(NMR) har fått tillstånd igen att demonstrera på första maj. NMR är nazister som rekryterar och tränar de som ansluter sig till att genom opinionsbildning och våld ska bana vägen för en revolution och störta demokratin. De anger förutom Adolf Hitler också den danska nazistiske ideologen Povel Riis-Knudsen som viktiga inspirationskällor. Biologisk rasism är det uttryckliga fundamentet för deras ideologi. SD har sina rötter i denna ideologi. Även om de har modererat benämningen ras till kulturella skillnader. Och i demokratins namns släpper vi fram dessa i demonstrationståg där de bland annat har ropat högt och skallande: ”Judesvin, judesvin”. Inga påföljder till trots för att det måste vara hets mot folkgrupp eller?? Jag förstår inte helt hur man kan ha en lag mot hets mot folkgrupper och likväl tillåta att de får gå fram på gatorna och just göra detta.

Men annars är 1 maj en strålande fin dag här i Spanien. Jag kommer ihåg att det var den första dagen på året som jag fick gå med knästrumpor när jag var liten och mina föräldrar bestämde vad som var bäst för mig. Men 1 maj bestämd de att jag äntligen fick ta av mig mina förhatliga långstrumpor. Man hade på den tiden strumpeband. I regel kringgick jag dock detta förhatliga klädesplagg med att bära långbyxor istället. Men första maj gick man och tittade på paraderna i knästrumpor. Det var just parader på den tiden som mer såg ut som karnevalståg än demonstrationer. Politik var jag ju inte speciellt intresserad av, men karnevaler tyckte jag om.

Jag tyckte annars om beteckningen ”alternativa sanningar”. Det är tydligen från Trumps lögner ca 24 stycken/dag. Låter för mig ganska otroligt att man hinner ljuga 24 gånger om dagen. Då måste man prata lite mer än vad jag gör i alla fall. Har ni för övrigt tänkt på att man försöker att höja pensionsåldern. I mitt tycke borde man kanske tänka på att sänka pensionsåldern för politiker och andra personer på höga poster. Japans kejsare avgick nu som 85 åring och släppte alltså fram sin son som börjar närma sig normal pensionsålder. När jag tittar mig runt i världen så är många statsöverhuvud, presidenter, premiärministrar osv till åren komna. Det finns undantag. Men det verkar inte att vara någon ungdomskultur här inte. Kan det verkligen vara så att man menar att äldre är klokare och mer erfarna. Det märks ju inte för övrigt i alla fall. 73-åringen vars hus spraymålades med mänsklig avföring beskrevs som en stackars utsatt gamling. Jag som är 74 hade väl blivit helt knäckt om huset hade sprayats med avföring. Men växterna hade nog tyckt om det. Nu tog han det ju med lite skratt i alla fall verkade det som. Men politikerna verkar inte ha samma sinne för humor oavsett om de är gamla och erfarna eller unga och nytänkande.

Imorgon skall vi iväg på en vintur. Alltså en tur till en bodega, där man kan lära sig om tillverkning av vin, provsmaka vin och köpa vin. Det blir en del från svenskgänget och mina belgiska grannar är också intresserade. Boulen i måndags var som vanligt lika trevlig som alltid. Visserligen förlorade mitt team 2 gånger i rad. Men sedan blev det ju god mat och trevligt umgänge på ”Svensken på hörnet.” Mina grannar deltog ju också. Nästa måndag befarar jag att vi inte är så många. Många försvinner nu efter påsk och jag får längta efter dem till i september när de börjar dyka upp igen. Ja, förstås några av dem kommer ner en vecka i juli, får se fram mot det så länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s